Threshold

Op zoek naar wat er gebeurt onder de oppervlakte

Interview met Richard West op 18 augustus 2004: Danny
Foto's: Danny

Kan je de titel "Subsurface" even voor ons verklaren? Is het een concept of enkel een rode draad doorheen de nummers? Het lijkt alsof het verhaal begon met "Falling Away" uit het album Critical Mass.

Het is een album voor iedereen die zijn leven aan iemand heeft toevertrouwd en nadien ontdekt dat er niet voldoende voor hem of haar gezorgd werd. De context is deels politiek, deels sociaal en deels persoonlijk. Het gaat over de zoektocht naar wat er gebeurt onder de oppervlakte.
"Falling Away" was eerder een proloog op Subsurface. Een kijk op hoe we over ‘t algemeen hopeloos zijn als het erop aankomt om voor iets te zorgen, laat staan voor onszelf.

Threshold

De muziek van Critical Mass was gemakkelijker om te leren kennen. Klopt het dat de complexiciteit in de richting van Hypothetical wijst?

Ik weet wat je bedoelt. Critical Mass was iets directer. Maar ik verkies persoonlijk albums die wat tijd in beslag nemen om ze te leren kennen, want dan duurt het gewoonlijk ook wat langer vooraleer je ze beu bent.

Nu Jon de groep heeft verlaten, lijkt Steve zich goed in te burgeren? Hoewel hij uit een andere muzikale wereld komt?

Steve heeft zich heel vlug ingeburgerd. Hij had reeds met ons getoerd in 2003 voor de opnames van de Critical Energy DVD, dus we kenden elkaar tamelijk goed toen we de studio ingingen voor de opnames van Subsurface. Bovendien is hij samen opgegroeid met onze twee gitaristen, Karl en Nick. Zijn achtergrond situeert zich vooral in de ‘latin’ en jazz muziek, maar hij amuseert zich als hij met ons rockt!

Is het mogelijk dat Jon nog terugkomt?

Ik denk het niet.

Jullie groeien zowel als individuele muzikanten als als groep. Vooral Mac groeit van album tot album.

Bedankt. Ik veronderstel dat dat gedeeltelijk komt doordat we een heel sterk beeld hebben van wat Threshold werkelijk is en hoe we horen bij de groep en het geluid. Toen we Clone schreven, veronderstelden we dat onze vorige zanger Damian Wilson erop zou meezingen. De nummers werden dus in een licht andere stijl geschreven. Nu kennen we de stijl van Mac enorm goed en hij kent die van ons, dus we gaan beter samen dan ooit tevoren. Ieder lid van Threshold heeft zichzelf altijd gedwongen om op ieder album weer beter te doen, en ik veronderstel dat we dat nog steeds doen.

Threshold

Zijn alle teksten van jouw hand deze keer? Of neemt iemand ook hiervoor Jon’s plaats in?

Inderdaad, dit is het eerste album waarvan ik alle teksten voor mijn rekening nam, uitgezonderd het extra nummer, dat geschreven werd door onze drummer Johanne James. Voor onze vorige drie albums schreef ik ongeveer de helft van de teksten terwijl onze vroegere bassist Jon de andere helft schreef. Er was toen duidelijk veel minder druk, maar het is ook een nieuwe uitbarsting van creativiteit om in staat te zijn om alle teksten te schrijven. Ik voelde dat het mogelijk was om een veel geconcentreerder concept doorheen de teksten te laten vloeien dan voorheen, want er was niemand anders mee bezig met een andere kijk op de zaken. Jon en ik zagen de wereld tamelijk verschillend dus was het moeilijk om met consistente ideeën naar boven te komen.

Welke keyboards gebruik je? Er zijn nogal wat nieuwe klanken te horen op deze CD?

Ik gebruikte een flink aantal nieuwe klanken uit een Access Virus, en enkele nieuwe soft synths en samples die ik voordien nog niet had gebruikt. Veel van mijn basisgeluiden komen van een Korg Triton en een Korg Trinity, en er bevinden zich ook een groot aantal oude keyboards in de studio, waar ik af en toe gebruik van maak. Alleen de Mellotron gebruik ik tegenwoordig niet meer. Het is misschien wel een ‘classic’ keyboard maar het is verschrikkelijk om erop te spelen.

Is de bonus track op de gelimiteerde editie een overblijfsel van de Subsurface sessies?

We wisten reeds welke negen nummers op Subsurface zouden terechtkomen, want ze waren speciaal geschreven om qua muziek en tekst bij elkaar te horen. Het extra nummer werd laatst opgenomen, want dat werd slechts op het allerlaatste moment aangeboden door Johanne. We wisten dat het verschilde met de rest van het album, maar we dachten dat het wel zou werken als bonus nummer of op een fanclub album.

Kan je iets vertellen over het artwork van de CD?

Het artwork is ontworpen door onze artiest ‘des huizes’, Thomas Ewerhard. De laatste drie covers die hij voor ons gemaakt heeft waren allemaal bruin, dus hebben we hem voor deze keer om een nieuwe kleur gevraagd. Hij is enorm getalenteerd. Samen met Hypothetical is het mijn favoriete Threshold cover geworden.

THRESHOLD: Subsurface

Ik zag in de tourgeschiedenis op www.thresh.net dat jullie al getoerd hebben met Psychotic Waltz tijdens de Psychedelicatessen toer. Het is dus niet voor het eerst dat jullie Devon ontmoeten? Houd je van zijn muziek?

Hun laatste album "A Murder Of Crows" was uitstekend, en ik kijk er dan ook naar uit om binnenkort hun nieuwste te horen te krijgen. We kennen Devon tamelijk goed, want we ontmoetten hem tijdens de toer met Psychotic Waltz in 1995 maar ook op ProgPower Europe in 2002.

Zijn jullie van plan om ooit eens met een symfonisch orkest te werken?

Neen!

Wordt één van de optredens tijdens de komende toer opgenomen voor een live of fanclub album?

We nemen een optreden op als de gelegenheid zich voordoet, maar voor het ogenblik willen we geen live albums meer uitgeven.

Bedankt voor het beantwoorden van onze vragen en succes tijdens jullie toernee!

Bedankt. Hopelijk zien we jullie in Vosselaar.

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.