Nice Beaver

Bevers zijn sociale dieren

Interview : Piet ‘Neal’ Michem en Danny ‘Camil’ Focke
Foto’s : Danny ’Camil’ Focke

…vraag er eentje op de koffie en brengt ie gelijk z’n hele familie mee. Op Progfarm 2002 voelden de vier bevers van Nice Beaver zich net als…bevers in het water, want te oordelen naar hun zinderende optreden aldaar, lijkt de groep over heel wat troeven te beschikken om uit te groeien tot één van de progrevelaties van de laatste tijd. Prog met een kwinkslag ? Zeer zeker ! Prog met ballen ? Ga kijken en overtuig jezelf. Een duik in het woelige progwater met Ferry Zonneveld (drums), Hans Gerritse (gitaar), Erik Groeneweg (toetsen) en Peter Stel (bas) kon dan ook niet uitblijven…

Prog-Nose : Hoe waren de reacties op jullie debuut ?

Ferry : We waren blij verrast…tot dan hadden we jarenlang gerepeteerd om een behoorlijk repertoire bij elkaar te spelen en toen dachten we : laten we maar een cd gaan opnemen. We waren bang dat het ons veel geld zou gaan kosten, maar we besloten het op de eerste plaats voor onszelf te doen. Een cd in eigen beheer uitbrengen, wat optredens versieren zodat we onze cd aan de man konden brengen…de eerste reacties waren alvast positief en met name Muziekkrant Oor was de eerste om ons in de bloemetjes te zetten en dat was toch heel bijzonder. Toen is de bal pas goed beginnen te rollen en volgden de positieve recensies elkaar in sneltempo op…Progwereld, Prog-nose, Progrésiste e.a.

Prog-Nose : Tevreden over de verkoopcijfers ?

Hans : Tot Cyclops op de proppen kwam, zaten we aan een goeie 150 stuks, maar sindsdien is het aantal verkochte cd’s wel gevoelig gestegen. Ik denk dat we zo rond de kaap van 1000 ex. zitten.

Prog-Nose : Hoe is de deal met Cyclops tot stand gekomen ?

Erik : Gewoon de cd opgestuurd, meer niet.

Ferry : Van InsideOut hebben we jammer genoeg niets vernomen…

Hans : Cyclops leek ons de meest geschikte partner. Het is een echt progressief label waar we ons thuis voelen. De cd werd van een nieuw hoesje voorzien, wat in Oezbekistan voor de nodige verwarring gezorgd heeft (lacht). Bij Progressor proberen ze er nog steeds achter te komen waar de verschilpunten nu juist zitten (algemene hilariteit).

Prog-Nose : Zijn jullie al bezig met de opvolger van ‘On dry land’?

Ferry : Nou, niet echt. We hebben wel al voor zo’n half uur aan nieuwe songs klaar, waarvan we er 2 hier live gebracht hebben.

Hans : In Engeland hebben we ons allernieuwste nummer gespeeld…het is belangrijk voor ons om te zien hoe het publiek hierop reageert. Die feedback kun je best gebruiken voor je het op cd gaat zetten.

Ferry : We blijven onszelf ontwikkelen. Daar waar het materiaal op onze cd eerder straightforward was en de richting van de progrock uitging, is die nu iets meer prog.

Prog-Nose : Jullie debuut was een knap staaltje van veelzijdigheid en bood een mix aan verschillende stijlen. Gaat de band zich in de toekomst in andere wateren begeven en zich iets meer profileren ?

Ferry : Neen, daar zien we geen graten in. De songs zullen misschien iets complexer worden, maar wij willen vooral muziek met pit blijven maken en niet van dat breedvoerige, langdradige en saaie gebeuren. Malcolm Parker van Cyclops gebruikte trouwens de omschrijving ‘stimulating music’ toen ie het over ons had en zo willen we het houden…

Hans : …wat de mensen er ook mogen over denken.

Prog-Nose : De opvolger zal dus meer van hetzelfde worden ?

Ferry : We proberen iets meer aandacht aan de arrangementen te schenken. We staan nu iets vaker stil bij de overgangen en proberen de muziek iets complexer te laten klinken…

Hans : Da’s het voordeel van samen te spelen : je steekt er heel wat van op

Prog-Nose : live komen jullie erg sterk voor de dag…

Erik :…live heeft onze muziek nog meer pit…

Ferry : Da’s net het moeilijke : hoe krijg je die energie op cd ? In een opnamestudio zitten eigenlijk te veel mensen die zich daarmee bezighouden.

Hans: Dat onze eerste cd behoorlijk wat ballen had, kwam doordat de basis er quasi in één keer opstond. Dan klinkt het zoveel beter dan wanneer je verschillende laagjes gaat aanbrengen. Makkelijk is het niet, maar het fundament is wel heel stevig

Prog-Nose : Zijn er al concrete plannen voor nieuw platenwerk ?

Ferry : Nou, we zouden graag begin volgend jaar met de opnames beginnen, maar we weten niet of we tegen die tijd voldoende nieuwe nummers klaar gaan hebben. We zijn vrij kritisch en hebben ondertussen al enkele nummers overboord gekieperd.

Hans : Het voordeel is dat er niet echt een deadline bepaald is.

Erik : De meeste songs komen in de repetitie-ruimte tot stand. Soms lukt, soms ook niet. Deze werkwijze is wel bepalend voor de voortgang van de groep.

Ferry : We zijn amateurs, repeteren 1 keer per week en dus vergt het schrijven van songs aardig wat tijd.

Prog-Nose : Begrijp ik het goed : jullie laten de songs live tot rijpheid komen en lukt het niet, dan worden ze overboord gegooid ?

Hans : Mmm, zo werkt het niet helemaal. Zolang we maar het gevoel hebben dat het snor zit als we op het podium staan, dan is het wel goed.

Ferry : Als een song na verloop van tijd niet echt meer voldoet, wordt ie in de koelkast gestoken…

Hans : … en die is ondertussen al behoorlijk gevuld, mag ik wel zeggen. Maar kun je daarmee een hele cd volspelen ?

Ferry : Soms is het gevoel, dat je bij het schrijven van de song had, helemaal weg als je het voor de tweede of derde keer speelt. Omgekeerd kan ook, natuurlijk.

Prog-Nose : Nederland kan bogen op een rijke traditie als het om progressieve rock gaat. Waar situeren jullie Nice Beaver in dat geheel ?

Erik : D’r buiten…de meeste bands spelen niet het soort muziek dat wij spelen. Zelf hou ik niet echt van dat langdradige, saaie geneuzel waar veel groepen zich in mijn ogen aan bezondigen.

Ferry : We zijn ook niet echt als progrockband begonnen. We hadden wel een lichte voorkeur om iets complexere muziek te maken, maar dat we later toch die richting uitgegaan zijn, is eerder toevallig

Hans : Wij spiegelden ons ook eerder aan Rush dan aan Genesis bvb. Live gooiden we er maar al te graag de beuk in, en dat kun je nog steeds horen. Het rare is dat we allen een heel uiteenlopende smaak hebben wat muziek betreft, maar toch zijn we naar elkaar toegegroeid.

Prog-Nose : Humor is een belangrijk onderdeel van jullie muziek. Is dat een manier om het genre, waarbinnen de groep actief is, min of meer te relativeren ?

Ferry : Dat heb je goed geformuleerd. Sommigen nemen zichzelf zo au sérieux dat we er alleen maar om kunnen lachen. Ik denk dat wij ook de enige band zijn die koude rillingen krijgt wanneer ze haar eigen muziek speelt. Wij staan soms echt wel te kicken, hoor.

Erik : Als je jezelf ernstig zou nemen, zou je je eigen groep niet Nice Beaver gaan heten, natuurlijk.

----- thans volgt een korte tussenpauze, tijdens dewelke de groep haar stelling even kracht bijzet…niemand heeft er een operatief te laten behandelen kaakcorrectie aan overgehouden, overigens -----

Prog-Nose : Concrete toekomstplannen ?

Ferry : Nou, het loopt gewoon lekker…als we dit kunnen volhouden, zijn we best tevreden.

Hans : Bij mekaar blijven. Ik denk dat de andere groepsleden er net zo over denken.

Peter : Na vijf jaar zijn we nog steeds gemotiveerd. Dat is vroeger wel eens anders geweest.

Ferry : Ik ben gemiddeld anderhalf tot twee uur onderweg om te gaan repeteren. Kost aardig wat geld, hoor !

Prog-Nose : Nice Beaver is dus geen rendabele onderneming ?

Nice Beaver (in koor) : Absoluut niet !

Ferry : Dit is ons vierde optreden dit jaar, en met Verviers erbij zullen er dat 5 zijn. Ga maar na : veel verdien je daar niet mee, hoor. Wij hebben dit jaar ook in Rotherham (UK) gespeeld, en dat heeft ons aardig wat centen gekost.

Hans : Voor het geld moet je dit soort muziek dus niet maken.

Ferry : We krijgen wel iets terug. De deal met Cyclops heeft ons toch wat opgebracht aan royalties.

Prog-Nose : Nog een speciale boodschap voor de Prog-Nose gemeenschap ?

Nice Beaver : Bedankt voor de positieve recensie van ons debuut, keep up the good work en tot de 29ste in Verviers. Zoals eerder al gezegd : live komen we nog steviger uit de hoek !

Prog-Nose : Even jullie culinaire preferenties testen…wat is het lekkerste : Hollandse maatjes of Belgische frieten ?

Nice Beaver (vrij gedecideerd) : Belgische frietjes ! (Ferry lust ze allebei, Hans heeft er graag nog zurige mayonaise bij…blijkbaar enkel verkrijgbaar bij McDonalds in België).

Prog-Nose : Verviers will love you guys ! Bedankt voor het interview.

 

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 30 maart 2003 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.