Karmakanic

Interview met Jonas Reingold

By Claude 'Clayreon' Bosschem

Jonas Reingold, bassist bij The Flower Kings en betrokken bij heel wat andere projecten, verraste enkele jaren geleden de progressieve rock scène met zijn nieuw project Karmakanic. Hij deed hiervoor beroep op zijn vrienden van The Flower Kings en ook van dat ander Zweeds talent, zanger Goran Edman. Iedereen keek dan ook reikhalzend uit naar de opvolger en nu is het zover, nl. Wheel of Life. En weet je, het klinkt zelfs beter dan de vorige. Het moment dus om enkele vraagjes te stellen aan Jonas over e laatste release.

Karmakanic

PN: "Wheel of Life" is duidelijk progressiever dan het vorig album en refereert meer naar groepen als The Flower Kings, Yes en Pink Floyd. Was dat een bewuste keuze?

Ja, deze keer kon ik het album gedurende een kortere periode maken, hetgeen met zich meebracht dat ik me meer kon concentreren om dezelfde stijl in elke track te brengen. Alvorens te starten met het album wist ik dat ik kon rekenen op dezelfde bezetting op elke track, hierdoor werd het een stuk makkelijker om dezelfde sound in elke tune krijgen.

PN: 'Entering the spectra' was een concept-album, is er ook op dit nieuwe album sprake van een concept?

Het is niet echt een verhaal, maar in de verschillende songteksten zitten wel degelijk dezelfde gevoelens. Mijn vrouw Inger Ohlén heeft me deze keer geholpen met de songteksten en we proberen weer te geven hoe alles met elkaar verbonden is. Je zal het zeker begrijpen, als je de tekst leest van de track 'Wheel of life'.

PN: Karmakanic is één van de weinige groepen, die erin slaagt een perfecte balans te leggen tussen melodieuze zangpartijen en lange instrumentale stukken. Ik veronderstel dat je het hier helemaal mee eens bent? ;-)

Ik probeer enkel de juiste balans te vinden in mijn muziek. Ik denk dat muziek eigenlijk dat Yin en Yang ding moet hebben, spanning en ontspanning, zwart en wit, dit alles om de perfecte harmonie te creëren. Wanneer er dan een vreemde passage komt, waarin we helemaal 'uitfreaken', dan moeten we dat laten volgen door een meer gestructureerd onderdeel.
 

Karmakanic Logo


PN: Over vreemde passages geproken, 'Do U Tango' is één van de meest bizarre en tegelijk origineelste nummers, die ik ooit gehoord heb. Waar komt het idee van deze song vandaan?

Het was eigenlijk Zoltan die op de proppen kwam met deze vreemde groove in het midden, waar de tijd 27/16 is. Dat was het basisidee van het nummer en zo kreeg ik ook het idee voor de titel van de song, het is immers onmogelijk om de juiste tango te dansen op deze tegendraadse maten.

PN: Bepaalde songs (ook op het vorig album) doen me vaak denken  aan het oudere werk van Gino Vannelli, zowal op vocaal als instrumentaal vlak. Ben je bekend met zijn werk of is dit eerder toeval?

Ja natuurlijk, ik ben een grote fan van zijn vroeger werk, Brother to brother is een fantastisch  album. Ik denk dat Gino Vannelli de perfecte mix is van slick, Jazz en rock.

PN:  We kennen  Roine Stolt allemaal als een schitterend gitarist, maar waar komt die andere uitstekende muzikant Krister ineens vandaan?

Het is een oude vriend van mezelf. Wij bezochten allebei dezelfde muziekschool in 1989, dus we kennen elkaar al geruime tijd. Hij was vooral betrokken bij de Jazz scene in Zweden en Denemarken gedurende de laatste 10 jaar. Hij is dus wel behoorlijk gekend in onze kontreien.

PN:  Bestaat er een kans dat we Karmakanic live kunnen meemaken, en dan meer bepaald in België of Nederland?

We hebben een kleine toernee gepland in de laatste week van augustus, die gaat starten op 21 augustus in Gothenburg, we zijn op dit moment nog aan het onderhandelen met een aantal clubs in Nederland, België en Duitsland. Maar een volldige beschrijving van de toernee zal binnenkort te vinden zijn op www.reingoldmusic.com.

PN:  Wat zal de bezeting zijn?

Jonas Reingold, Krister Jonsson, Zoltan, Göran Edman, Ola Hedén en Rob Palmen

PN:  Jij was persoonlijk betrokken in projecten van verschillende genres, metal (Opus Atlantica, Midnight Sun), progressieve rock (The Flower Kings) en jazz, wat wordt het volgende, een klassiek werkstuk?

Je weet maar nooit. ;-)

PN:  Wanner kunnen we het nieuwe album verwachten?

Ik start deze zomer met het componeren, dus hopelijk kunnen we ergens volgend jaar al een nieuw album uitbrengen.

PN: OK, Jonas, bedankt voor je tijd!
 

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.