The Flower Kings

'Adam & Eve' een symfonisch, maar dynamisch album

Interview met Roine Stolt op 10 augustus 2004: Jany & Danny

'Adam & Eve' het nieuwste album van The Flower Kings leek eerder de draad terug op te nemen van jaren geleden dan een voortzetting van de ingeslagen weg. Wij vroegen hen het hoe en waarom...

”Adam & Eve” lijkt een vervolg te zijn op de “Flower Power” periode. Was dat de bedoeling of is dat toeval?

Het was gedeeltelijk de bedoeling, maar niet helemaal. Ik wilde iets onverwachts uitbrengen. UTF was eerder een experimenteel album vol afwisseling. Dit album is coherenter en geconcentreerder. Ik weet dat de meeste van onze fans van de symfonische en melodische stijl houden, dus voelde het als een juiste beslissing aan om een symfonisch, maar dynamisch album te maken. Ik heb al altijd een plaat willen schrijven die we gemakkelijk live kunnen spelen zonder ons teveel te moeten bezighouden met moeilijke thema’s en notenschema’s op het podium.

De nummers zijn minder jazzy en hebben meer symfonische invloeden. Waarom kozen jullie voor die richting?

De jazz invloeden op Unfold The Future worden vaak overdreven. In mijn gedachten was dat nooit een fusion of jazz album. Eerlijk gezegd, stonden er maar 3 korte nummers op die je kunt bestempelen als Jazz, jam of fusion. De kern van Unfold The Future was eerder experimentele popmuziek, enkele ballads en een paar poly-ritmische zaken. Er waren wat Afrikaanse invloeden en dansritmes maar dat betekent nog geen jazz. Adam & Eve is meer gebaseerd op een Europese muziek traditie, rock pop van de britse eilanden. Het is een sterk symfonisch en melodieus album met de nadruk op de gezongen gedeeltes.

The Flower Kings

De meeste nummers zijn compacter, uitgezonderd twee langere nummers. Was het de bedoeling om te kiezen voor echte nummers en minder experimentele zaken?

Echte nummers ....eh ....wat zijn echte nummers eigenlijk ????  Je bedoelt minder ingewikkeld. Het is een verkeerde opvatting dat jammy of vreemde songs geen echte nummers zijn, alsof wij (ik) geen echte nummers kunnen schrijven. Het is zelfs heel wat moeilijker om de meer experimentele stukken te schrijven die we gemaakt hebben, dan een gewoon Genesis of ELP afgietsel te maken zoals sommige andere groepen. Maar, inderdaad, je kunt zeggen dat Adam & Eve geschreven is rond een eerder traditionele song formule maar dan toch nog uitgebreid met klassieke invloeden.

We zijn gewoon om limited Flower Kings edities te kopen met extra CD’s. Maar deze keer is er blijkbaar geen speciale uitgave? Alleen de Japanse versie bevat een extra CD. Waarom enkel in Japan? Of was er deze keer geen materiaal genoeg?

We hadden zonder meer genoeg van alle LTD en bonus nummers zoals iedereen die tegenwoordig uitbrengt. Er is geen gevoel van exclusiviteit meer. De mensen verwachten het gewoon van ons en van Inside Out. Dat is de reden waarom we een compacte enkelvoudige CD uitbrachten zonder bonussen!!! Voor Japan was er een verschil. Zij dringen altijd aan om een bonus nummer te hebben anders krijg je geen contract. Ze hebben zelfs de compilatie van de nummers zelf gedaan. Er staat niets nieuws op, maar na het beluisteren ervan, bevat het toch een paar juweeltjes.

De invloed van Daniel Gildenlöw is tamelijk groot. Helpt iedereen met het componeren of brengt elk groepslid een paar nummers aan?

Daniel heeft deze keer niks geschreven. Hij kwam enkel langs en zong de nummers in. Tomas Bodin werkte mee aan "Days Gone By" en "Babylon". Jonas hielp met het nummer "Timelines"... De rest is van mijn hand en ook alle teksten zijn, zoals gewoonlijk, van mij.

The Flower Kings

Ik hoor een verschuiving naar progmetal in sommige nummers. Is daar een verklaring voor?

Neen, niet echt. Ik ben geen grote fan van progmetal want ik vind de meeste groepen uit die stijl te geformuleerd en niet origineel genoeg, maar enkele rifs gebruiken is soms goed voor de afwisseling. Wij komen uit een Hendrix, Zeppelin of Deep Purple hoek als het over metal muziek gaat. We zijn niet geïnteresserd in de neo-klassieke of Metallica stijl.

Wat kunnen we verwachten van de nieuwe tour? Veel nummers van het nieuwe album?

Ik denk dat we de meeste nummers van het nieuwe album zullen spelen. De rest is een geheim. Er komt wel voor de eerste keer een lichtshow. Het word leuk. PSYCHEDELISCH !!!!

Veel leden van The Flower Kings zijn bezig met andere groepen en projecten. Kaipa, Karmakanic, The Tangent, Pain Of Salvation en nog andere solo projecten. Is het mogelijk om dat allemaal te combineren?

Ja, tot nu toe was dat geen probleem en ik hoop dat dat zo blijft. Ik denk dat alle leden de vrijheid nodig hebben om aan zijprojecten te werken en om eerlijk te zijn voel ik dat veel van wat eruit voortkomt toch een betekenis heeft. Daarnaast kunnen ze er nog wat geld mee verdienen. Wij moeten ook overleven.

Is er nog hoop dat Transatlantic ooit terugkomt?

Er is altijd hoop en ik zal er zeker bij zijn als het gebeurt. Ik ben diegene die altijd geprobeerd heeft om de anderen te overhalen voor een derde CD. Ik heb zelfs mijn diensten aangeboden aan Neal Morse voor om het even welk project, christelijk of niet. Maar de keuze is nu volledig aan hem. Mike en Pete willen nog een TA album maken, maar we hebben Neal nodig voor we eraan kunnen beginnen.

Naar welke groepen luisteren de Flower Kings? Welke albums behoren momenteel tot jouw favorieten?

Mijn nummer één is momenteel "Travelogue" van Joni Mitchell. Ik kan niet genoeg herhalen hoe fantastisch deze CD is. (Jonas houdt er ook van) Ik ben niet vlug onder de indruk maar dit is werkelijk verbazingwekkend. Hartverscheurend, melodieus en een mijlpaal in de moderne kunst. Ze heeft ook een uitzonderlijk jazz standaard album gemaakt met de titel "Both Sides Now" ..beschikbaar met DVD 5.1 sound. Daarnaast luister ik naar: The Cardigans: "Long Gone Before Daylight"  mooi pop materiaal, Keane: "Hopes And Fears" dito door een Brits trio, David Bowie: "Reality", een groots album, enkele prachtige songs, David Bainbridge (van IONA): “Veil of Gossamer”, Jon & Vangelis: “Page Of Life”, King Crimson: "Eves wide open / shut", plus bijna alle Pat Metheny CD’s .....  of DVD.

Hoe kwamen jullie in contact met de schilder die jullie artwork verzorgde?

Hij, Ciruelo Cabral, gaf onze tour manager een boek met zijn werk na een concert in Barcelona, vorig jaar. Hij is een grote fan van The Flower Kings maar ook een professionele schilder. (olie op doek) Zijn voornaamste klanten zijn Amerikaanse uitgevers van fantasy-boeken. Hij heeft gewerkt met onder andere Steve Vai voor zijn albumhoezen en met George "Starwars" Lucas voor het artwork van zijn boeken.!!!

Ik was verbaasd om een nummer over vampieren terug te vinden op jullie album. Dit is geen gewoon thema voor een Flower Kings nummer? Hoor ik een lichte verwijzing naar Ravel’s Bolero in het ritme?

Inderdaad, het vampieren thema is nogal ongewoon voor mijn teksten, maar ik wilde de bodemloze droefheid in de levens(doden)cyclus  van een vampier, gevangen in zijn lotsbestemming zonder een uitweg en geen kans op vergeving, weergeven. Het is een liefdeslied maar ook een horror nummer!!! Je vindt hetzelfde thema terug in het boek van Anne Rice en in de film met Tom Cruise en Brad Pitt "Interview with a Vampire ",wat eigenlijk een triest verhaal is. Ik was mij niet bewust dat het een bolero was totdat Jonas en Tomas ernaar verwezen als "the bolero song" ..... Ik wilde enkel een grillige en sinistere opbouw, vooral traag met veel tijd en ruimte voor de vocale expressie, sexy en vreesaanjagend. Jonas en Tomas wilden dat het nummer vlugger op gang kwam met het slagwerk en zo. Ze hadden schrik dat het te zacht was, maar ik drong aan omdat dat eigenlijk de bedoeling was, ruimte laten voor gedachten en expressie.

THE FLOWER KINGS: Adam & Eve

Zijn er nog plannen voor een nieuwe DVD?

Ja, inderdaad, misschien zelfs 2. Er komt er één met onze kortere klassiekers en een tweede die zich concentreert op de opnames van het nieuwe album. DVD is een prachtig nieuw medium.

Bedankt voor je tijd om onze vragen te beantwoorden.

Graag gedaan.

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.