MOSTLY AUTUMN: The V-Shows

Choice Of The Month September 2004
Cover Musicians
MOSTLY AUTUMN: The V-Shows

Bryan Josh: Lead Guitar/Vocals
Heather Findlay: Lead Vocals/Guitar/Bodhran
Iain Jennings: Keyboards/Backing Vocals
Liam Davison: Guitar/Backing Vocals
Angela Goldthorpe: Flute/Backing Vocals/Recorder/Keyboards
Andy Smith: Bass
Andrew Jennings: Drums
Special Guest:
Troy Donockley: Pipes/Mandolin/Guitar
The Regent String Quartet: Caryn Cohen, Mary Martin, Sarah Turner, Helen Godbolt

Release Label Cat. N° Playing Time Rating
2004-08-01 Classic Rock Legends Ltd CRL1595 129 min 9/10
Website Contact Style
Mostly Autumn - Progressive Rock
Extra info
5.1 Channel Dolby Digital DTS / Dolby Digital PAL and NTSC versions exist
Review by
Danny

Ja, inderdaad, nog maar eens een DVD van Mostly Autumn, maar maak je maar geen zorgen, want deze keer is het iets bijzonders.
De V in V Shows stond origineel voor de Romeinse V voor het vijfde album, dus deze optredens waren bedoeld om dat album te promoten. Maar de bezettingswissel gooide het tijdsschema overhoop en nu staat die V voor Visual en dat wordt zeker duidelijk na het bekijken van deze DVD. In het boekje vermeldt men zelfs even dat de V ook zou staan voor Victory.

De personeelswissel gebeurde achter het drumstel. Andrew Jennings, broer van toetsenist Iain, is de laatste aanwinst. Er was niet veel tijd om te repeteren voor deze optredens en er waren ook slechts enkele voorbereidende shows voor deze DVD opname, maar op de één of andere manier is hij er toch in geslaagd om de ganse setlijst onder de knie te krijgen en hij heeft zijn taak zelfs met brio volbracht. Je kunt het ganse verhaal lezen in het mooie 48 bladzijden tellende boekje dat bij de DVD hoort. Het bevat een aantal prachtige foto’s en interessante verhalen over de groep, de show en de mensen ‘behind the scenes’. Het ganse pakket bevat 2 DVD’s en het boekje. Dit alles zit verpakt in een prachtige harde kaft die perfect past naast de Opera House DVD in je kast.

De eerste DVD bevat het eerste deel van het optreden en dat is een integrale uitvoering van het “Passengers” album. Vlak voor de groep de baan opging, verscheen een DTS versie van “Passengers”, met natuurlijk de speciale digitale surround maar ook met een compleet andere volgorde van de nummers. En deze volgorde wordt gebruikt voor de V Shows. Het is anders, maar ik houd er wel van. Het is zeker een goed idee om te openen met “Caught In A Fold”.

De tweede DVD bevat een soort “Best of” van hun carriëre, dus de meeste nummers kennen de meesten onder jullie al, maar het toevoegen van het Regent String Quartet en de hulp van Troy Donockley (Iona) geven deze nummers een nieuwe ‘look’. Bijvoorbeeld, “The Night Sky“ start kalm met het fluitspel van Troy, gevolgd door een prachtig instrumentaal, symfonisch stuk ondersteund door het string ensemble, de gitaar, de toetsen en Troy op een soort electrische doedelzak.
De laser versie van “Evergreen”, de beste die ik tot nu toe zag of hoorde, is één van de kalmere nummers dat dan weer eindigt in een rockende climax.
Voor “Never The Rainbow”, zet Heather haar hoed terug op en roept “It’s time to rock!”. Bryan bewijst dat hij ook nog kan rocken op zijn gitaar, Iain haalt een Hensley Hammond solo uit zijn keyboard en Andrew toont nog eens hoe goed hij al geïntegreerd is in de groep op zo’n korte tijd. (hoewel Bryan het publiek vertelt dat hij Andrew in een tweedehandszaak gevonden heeft ;-)) Als eerste bisnummer, kondigt Bryan een kort bluesy nummertje aan maar dat blijkt dan te gaan om een 17 minuten durende versie van “Mother Nature”.
Ik heb nooit gehouden van de covers die Mostly Autumn bracht. Neen, zelfs niet van de versies van “Comfortably Numb” of “Smoke on the water” en mijn opinie blijft ongewijzigd na het horen van de versie van het Genesis nummer “Afterglow” op deze DVD. Dit nummer past helemaal niet bij Mostly Autumn en als je dan nog weet hoeveel uitstekende eigen nummers ze nog hebben dan weet je dat ze deze covers totaal niet nodig hebben.

De kwaliteit van het beeld en de manier van filmen is indrukwekkend. Zo zou elke DVD er moeten uitzien. De bekwaamheid van de filmploeg en de kwaliteit van de uitstekende lichtshow leveren een concert DVD van een niveau dat ik niet dikwijls gezien heb. De laser show levert ook nog iets extra, met soms projecties van kleine figuurtjes op de muren en op het publiek. Soms vergelijken we Mostly Autumn met Pink Floyd en Bryan Josh met David Gilmour, maar wat denk je dan van het ronde videoscherm op het podium?
En ik heb het nog niet eens over het geluid gehad. Ik heb een groot aantal DVD’s in mijn bezit, maar deze hoort zeker bovenaan wat het geluid betreft. Wat een surround!!! Dikwijls wordt de surround gebruikt om je het gevoel te geven alsof je tussen het publiek staat, maar hier lijkt het wel alsof je je tussen de muzikanten bevindt op het podium. Alles komt van overal. Luister maar eens naar “Distant Train”, waar je een extra symfonische dimensie verkrijgt door die alles omvattende ‘surround’.

Als je een DVD van Mostly Autumn in je verzameling wilt, dan is dit de beste keuze. Wacht niet te lang, want het is een ‘limited edition’ (2000 exemplaren). De DVD komt niet in de winkel dus je moet die kopen via www.mostly-autumn.com of, als er nog over zijn, tijdens hun optredens.

Tracklist
Dvd 1 (Complete “Passengers” 2003) Dvd 2
 1. Caught In A Fold (4’36”)

 2. Something In Between (4’16”)

 3. Another Life (5’04”)

 4. First Thought (5’25”)

 5. Pure White Light (5’10”)

 6. Simple Ways (7’59”)

 7. Bitterness Burnt (4’05”)

 8. Distant Train (4’56”)

 9. Answer The Question (5’28”)

 10. Pass The Clock (11’57”)

 11. Passengers (6’50”)
 1. The Night Sky (9’32”)

 2. The Spirit Of Autumn Past (6’57”) (from “The Spirit of Autumn Past” 1999)

 3. Evergreen (8’11”) (from “The Spirit of Autumn Past” 1999)

 4. Never The Rainbow (4’51”) (from “The Last Bright Light” 2001)

 5. Heroes Never Die (10’55”) (from “For All We Shared...” 1998)

 6. Mother Nature (17’08”) (from “The Last Bright Light” 2001)

 7. Afterglow (7’05”) (cover from “Wind and Wuthering” by Genesis)

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 01 september 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.