NEAL MORSE: Testimony Live dvd

Cover Musicians
NEAL MORSE: Testimony Live dvd Neal Morse: Vocals, Keyboard, Guitar
Rick Altizer: Vocals, Guitar, Percussion
Bert Baldwin: Keyboards, Vocals
Eric Brenton: Flute, Violin, Guitar, Mandolin, Pedal-steel guitar
Randy George: Bass Guitar, Keyboards, Vocals
John Krovoza: Cello
Mark Leniger: Percussion, Saxophone
Mike Portnoy: Drums
Release Label Cat. N° Playing Time Rating
01/07/2004 inside out / spv IOMCD 139 total Time: 255 min 8,5/10
Website Contact Style
Neal Morse   Progressive Rock
Review by
Jany

Door omstandigheden was ik indertijd verhinderd om de Testimony concerten live mee te maken. Meermaals had ik dat vervloekt maar ik had één schrale troost want ik wist dat er dvd opnames gemaakt werden van het optreden in Tilburg op 17 november 2003. Zo zou ik toch in staat zijn het allemaal mee te maken en dit nog wel vanuit mijn luie zetel thuis. Na het bekijken van ‘Testimony Live’ kan ik alleen maar concluderen dat het een super concert is geweest en dat mijn spijt alleen maar groter is geworden.

Voor diegene die aanwezig waren, zal het wel geen verrassing meer zijn, maar Neal Morse gaf er, samen met zijn 7 koppige band, op enkele schoonheidsfoutjes na, het concert van zijn leven. Voor de hoofdmoot van de muziek verwijs ik je naar mijn bespreking van ‘Testimony’ want het album werd integraal live uitgevoerd (dvd1). Als toegift werden er 2 Transatlantic nummers en 1 Spock’s Beard song gespeeld (dvd2), maar hier kom ik later op terug.

Alhoewel zenuwachtig amuseert Neal Morse zich met zijn band terwijl ze zich door de muzikale hindernissen een weg banen. Het leuke aan deze uitvoering is dat er live ook aandacht werd geschonken aan echte instrumenten. Zo werden onder andere de viool, de cello en de saxofoon niet vervangen door een synthesizer, maar op het authentieke instrument gespeeld.

Weerom bewijst Portnoy dat hij bij Morse op zijn plaats is. Want meer dan bij Dream Theater het geval is, komen hier zijn drumpassages pas echt tot hun recht.

Hoewel hier en daar wel wat zangfoutjes worden gemaakt en Morse niet overal even toonvast is, zijn de canonkoortjes en de typische ‘Neal Morse’ samenzang een streling voor ogen en oren. Toch is dit de meestercomponist en multi-instrumentalist vlug vergeven als je vaststelt dat Neal ook nog een zeer goed stukje sologitaar kan spelen.

De bisnummers leunen dicht aan bij het origineel. Hier en daar werd wat gewijzigd. Zo werd de gitaarsolo in “We All Need Some Light” vervangen door een mooie viool-solo en is de intro van “Stranger In your Soul” precies een concerto voor cello en viool. Toch zijn deze nummers alleen maar leuk meegenomen en klinken de originele versies toch wel beter.

Als enig minpuntje is het toch wel jammer dat de weergave alleen mogelijk is in stereo (dolby 2.0), terwijl ik toch wel dolby 5.1 surround had verwacht!

Deze ‘Testimony Live’ is een zeer mooie live registratie van een uniek concert. Er werden in Europa tenslotte slechts 6 concerten gegeven. Vanuit het standpunt van de muziekliefhebber en fan van Neal Morse is de aankoop van deze dvd dus zeker geen verloren zaak, vooral als je weet dat ‘Testimony’ toch wel een belangrijke fase was in het leven van deze zeer talentrijke muzikant.  Benieuwd wat voor lekkers we in de nabije toekomst weer van Neal Morse mogen verwachten…

Tracklist
DVD 1 DVD 2
Part One
 1. The Land Of The Beginning Again
 2. Overture No. 1
 3. California Nights
 4. Colder In The Sun
 5. Sleeping Jesus
 6. Interlude
 7. The Prince Of The Power Of The Air
 8. The Promise
 9. Wasted Life

Part Two

 1. Overture No. 2
 2. Break Of Day
 3. Power In The Air
 4. Somber Days
 5. Long Story
 6. It´s All I Can Do

Part Three

 1. Transformation
 2. Ready To Try
 3. Sing It High

Part Four

 1. Moving In My Heart
 2. I Am Willing
 3. In The Middle
 4. The Storm Before The Calm
 5. Oh, To Feel Him
 6. God´s Theme

Part Five

 1. Overture No. 3
 2. Rejoice
 3. Oh Lord My God
 4. God´s Theme 2
 5. The Land Of The Beginning Again
 1. We All Need Some Light (Transatlantic)
 2. The Light (Spock's Beard)
 3. Stranger In Your Soul (Transatlantic)
 4. Tour Documentary
 5. Photo Gallery
   

stereo 2.0 dobly
geen 5.1 surround system

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.