Osschotse Feesten 2004 - Demervallei - 07/08/04

 

.

Dave Edmunds

Osschotse Feesten 2004 – Demervallei – Aarschot - 07/08/2004

Het gebeurt nog niet zo vaak, maar het begint toch terug op te vallen: Progressieve rock op festivals in Vlaanderen. Deze feesten in Aarschot pakten echter meteen goed uit met op de tweede dag van hun driedaags festival maar liefst twee symfonische rockbands te plaatsen. Omdat al de andere artiesten niet voldoen aan de normen van onze website beperken we ons in hoofdzaak tot deze twee bands.

Manfred Mann's Earth Band 22:00 (Frank De Pourcq)

MMEB speelde op een parkeerterrein in Aarschot (Osschotse feesten) voor een paar honderd mensen.

Opener "Don't Kill It Carol" (Angel Station) maakte onmiddellijk duidelijk dat de band nog steeds op scherp staat. Men vervolgde met Springsteen’s "Spirits In The Night" (Nightingales And Bombers)

Het volgende nummer klonk mij niet bekend in de oren, ik dacht dat het uit "Somewhere In Africa" kwam. Daarna kwam men voorgoed op topsnelheid met “Martha's Madman” (Watch); “Dancing In The Dark”; “Demolition Man” (Africa); “Blinded By The Light” met een héél lange intro (The Roaring Silence) en “Davy's On The Road Again” (Watch)

Niettegenstaande men al jaren met zo goed als dezelfde setlist voor de dag komt, brengt men hier en daar toch kleine wijzigingen en subtiele accenten aan die het optreden toch niet te routineus maken.
Manfred Mann zit nog altijd teruggetrokken achter zijn keyboards en Mick Rogers tovert breed glimlachend de gitaar solootjes uit zijn pols.

Uiteindelijk is het de zanger Noël McCalla die voor de nodige beweging op de scène zorgt. Een heel sterke vocalist die toch ook al sedert 1991 bij de band zit.

Het klassieke bisnummer "Mighty Quinn" (Watch) sloot de set af ......

Opvallend was dat er, op het bisnummer na, geen enkele Dylan song in de set opgenomen was. Dus geen "You Angel You"; geen "Father Of Day, Father Of Night; geen "Shelter From The Storm",...

Focus 23:45

Top of the bill van deze Osschotse Feesten was Focus en terecht. Zonder enig probleem kreeg de band het publiek op zijn hand. De ondertussen toch al 56 jarige Thijs Van Leer heeft nog niets van zijn energie verloren. Integendeel zou ik zeggen. Het leek alsof Thijs dankzij de respons van het publiek ‘groeide’ na elke song. Sinds Focus terug is opgericht met onder andere Jan Dumée op gitaar en Bobby Jacobs op bas lijkt het alsof Focus zijn tweede adem heeft teruggevonden en de verloren tijd dient terug worden ingehaald. Voor de gelegenheid was drummer Bert Smaak even vervangen door één van de oerleden van Focus, Pierre Van Der Linden. Of dit nog een extra impuls aan het geheel gaf weet ik niet, maar ik heb ze de laatste tijd reeds een paar keer gezien en dit was toch wel de beste keer. Spijtig dat ze dit keer geen “Brother” ten gehore brachten, maar dit is natuurlijk spijkers op laag water zoeken als je deze setlist ziet:

 1.  Focus III

 2.  Tamara’s move (Allegro-adagio-allegro)

 3.  Focus II

 4.  Eruption (bit shorter version)

 5.  Blizu Tébe

 6.  House Of The king

 7.  Sylvia

 8.  La Cathédrale De Strasbourg

 9.  Harem Scarem

 10.  De Ti O De Mi

 11. Hocus Pocus

Bijzonder geslaagd optreden dus en ook het weer heeft beleefd volgehouden tot het allerlaatste moment (ongeveer 01:50) alvorens de hemelsluizen open te zetten en één van de felste onweren van de laatste dagen losbarstte.

Een pluim voor de organisatoren al was het alleen maar al voor de moed om deze bands te programmeren. Moesten ze voor volgend jaar enkele tips willen kunnen ze ons steeds mailen. Maar een Mostly Autumn zouden hier zeker niet misstaan.

Jany

 

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.