Marillion - CC De Fabriek - 13/09/04

 

.

Marillion

Marbles

Marillion - CC De Fabriek - 13/09/04

Een echte Marillion-fan zou ik mezelf niet bestempelen, ik heb weliswaar de meeste van hun studio-albums in mijn collectie, maar zag de heren nog nooit live, de weg naar concerten heb ik pas de laatste jaren teruggevonden. Daarom ging ik ook met niet té hooggespannen verwachtingen naar het optreden van een topgroep in de progressieve rock, die op zijn laatste albums totaal andere muzikale paden heeft bewandeld. Maar waar een Marillion.com of Anoraknophobia me slechts matig wisten te boeien, leek Marbles opnieuw een verrassend en verfrissend album. En het concert in CC De Fabriek te Sint-Lievens-Houtem zou hetzelfde effect op me hebben. Want wat Hogarth en co ons op 13 september hebben voorgeschoteld is pure klasse, een soort moderne alternatieve rock vermengd met melodieuze, progressieve rock. Misschien moeten we vanaf nu echt van de Marillion-stijl spreken, want intussen is iedereen er nu stilaan van overtuigd dat ze op het goede spoor zitten.

Het progressieve element wordt vooral door Steve Rothery bepaald, de man is volgens mij nooit beter geweest dan op deze Marbles-toernee, intense, meeslepende gitaarsolo’s…om stil van te worden. En Hogarth dan, wat een stem, wat een charisma! En telkens wanneer H zich vooraan op het podium neerzette met zijn keyboard en de eerste noten begon te spelen van de korte Marbles-fragmenten, hing er echt elektriciteit in de lucht. Helemaal in het begin van de show was hij opgekomen in een (té) strak maatpak, maar gaandeweg zou hij de kleding wat losser maken (tot jolijt van de talrijk opgekomen vrouwelijke fans). En ook de show werd losser, want je zag zo dat de mannen er echt schik in hadden. Het publiek was bij momenten uitzinnig en dat straalde over naar de muzikanten op het podium. Over de nummers van Marbles hoeft hier verder niet zoveel verteld te worden, dat kan je lezen op CD-review Marbles, Concert Marillion 26/05/2004  en Concert Marillion 02/05/2004 . Maar in tegenstelling tot vorige concerten van de Marbles-toernee was de keuze van de songs voor de tweede set ditmaal uitstekend. De betere nummers uit Radiation, Brave, Marillion.com en Anoraknophobia werden op sublieme wijze vertolkt en als kers op de taart kregen we bij de tweede ‘encore’ een prachtige versie van Easter, ook de fans van het eerste uur werden dus verwend. En niet te vergeten zijn de indrukwekkende belichting en projecties, ook het ‘entertainment’ werd ruimschoots verzorgd.

Kortom, dit was een Marillion, die de ‘die-hard’ fans het meest in hun hart dragen, maar die tegelijk ook een jeugdiger publiek zou kunnen aanspreken. Volgend jaar misschien op Werchter?

Toch ook een pluim voor de schitterende organisatie van dit concert, uiteindelijk is men er toch in geslaagd om na 7 jaar deze topgroep terug naar België te krijgen. En dan op een maandag in ‘the middle of nowhere’ 600 fans op de been krijgen, chapeau! Niet zonder trots mogen we trouwens vermelden dat ook Prog-Nose zijn steentje heeft bijgedragen tot dit succes. Overigens was ook het geluid in deze betonnen bunker uitstekend, misschien hebben we er, naast de Spirit, een progtempel bij in ons kleine landje.

Hopelijk houdt Hogarth zijn woord en wacht Marillion nu geen 7 jaar meer om België aan te doen, want dit smaakt naar meer. Twijfel dus niet, als je ze live aan het werk kan zien, dit is ‘top’!

Claude 'Clayreon' Bosschem

 

Setlist 1

 1. Invisible Man

 2. Marbles – 1

 3. You’re Gone

 4. Angelina

 5. Marbles – 2

 6. Don’t hurt yourself

 7. Fantastic Place

 8. Marbles – 3

 9. Drilling Holes

 10. Marbles – 4

 11. Neverland

Setlist 2

 1. Bridge

 2. Living With The Big Lie

 3. Go

 4. Waiting To Happen

 5. Rich

 6. 3 Minute Boy

 7. Between You And Me

 Encore 1

 1. Quartz

 2. Cover my eyes

Encore 2 

 1. Easter

Marillion - CC De Fabriek - Sint-Lievens-Houtem - 13/09/04 (Danny)

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 01 september 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.