Galleon - Spirit of '66 - 15/09/04

 

.

Galleon

Galleon - Spirit Of '66 - 15/09/04

Twee dagen na het fabelachtige Marillion concert, waren we alweer op weg naar Galleon in The Spirit of 66 in Verviers. Normaal duurt het wel even vooraleer ik de nabeleving van zo’n concert opzijzet. En het was Galleon die de moeilijke opdracht kreeg om mij die prachtige ervaring te doen vergeten. Natuurlijk waren ze zich niet bewust van hun zware taak.

Ze hadden vanaf het begin reeds technische problemen. De Moog baspedalen van bassist en zanger Göran Fors waren blijkbaar niet compatibel met de Belgische atmosfeer, want ze weigerden hardnekkig om hun normaal geluid te produceren. En dat zou zeker nog een groot verschil gemaakt hebben. Heel vaak, zag ik Göran’s voet naar die pedalen reiken en telkens sprak de ontgoocheling op zijn gezicht boekdelen. Maar zelfs zonder die pedalen produceerden ze nog een zeer symfonisch geluid. Het duurt wel even vooraleer je went aan Göran’s manier van zingen. Hij kapt zijn woorden zeer kort af, zelfs nog korter dan op zijn albums en daarbovenop kon zijn stem wel wat meer ‘reverb’ gebruiken. Ik hoorde vergelijkingen met de zangtechniek van Fish uit het publiek; Hij heeft ook de gewoonte om lange verhalen te verwerken in zijn teksten, waardoor het altijd even duurt vooraleer een nummer losbarst, maar eens het zover is, krijg je een mix van mooie gitaar en keyboard klanken en een ritme sectie die alles aan elkaar lijmt. Gedurende hun carriëre hebben ze toch een indrukwekkende ‘back catalogue’ opgebouwd. Al hun CD’s waren te koop gedurende het concert aan zéér economische prijzen, wat vele fans ertoe aanzette om heel wat CD’s aan te schaffen. Zo zou het altijd moeten zijn!!!

Het eerste deel van het concert was voor mij niet van de allerbovenste plank, maar misschien lag de schuld wel bij het feit dat ik een groot aantal nummers niet kende en mijn gedachten nog rondwaarden bij Marillion. Het tweede deel was echter wel om de vingers bij af te likken. En ze speelden dan nog het 52 minuten durende The Ocean, de tweede CD van hun laatste dubbel-album. Ik vond het reeds een prachtnummer, maar na het live gehoord te hebben, kreeg het nog een extra dimensie. Toch eigenaardig, ik luisterde nadien terug naar het nummer en het klink nog een stuk beter dan voorheen. Wat een live optreden niet allemaal kan teweeg brengen in het menselijk brein. ;-)

Galleon telt in ieder geval een aantal zeer goede muzikanten in zijn rangen. Göran speelt bas, zingt en voegt nog extra keyboard partijen toe. Toetsenist, Ulf Petterson is één van de betere keyboardspelers die ik al gezien heb en Sven Larsson (gitaar) weet zeker en vast hoe een uitstekende gitaarsolo moet gespeeld worden. En ik vergat dan nog de prachtuitvoering van Dan Fors (drum) te vermelden.

Misschien dat Galleon niet aan de absolute top van de progressieve wereld staat, maar ze zijn er toch zeker héél vlakbij. Het is in ieder geval een nieuwe groep in reeds grote verzameling van favorieten.

Danny

 

Setlist

  1. Liopleurodon (From Land To Ocean 2003)

  2. On The North Shore (Lynx 1993)

  3. Fall Of Fame (From Land To Ocean 2003)

  4. Art Gallery (Mind Over Matter 1998)

  5. The Beat Of A Different Tree (Heritage &Visions 1994)

  6. King of Aragon (King of Aragon 1999)

  7. The European Anthem (The All European Hero 1996)

  8. Three Colours (From Land To Ocean 2003)

  9. The Ocean (From Land To Ocean 2003)

Encore 

  1. Parasite (Beyond Dreams 2000)

 

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 01 september 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.