Choice Of The Month December 2004 - Krijg deze cd als lid
Cover Musicians
THE WATCH: Vacuum Roberto Leoni: drums
Simone Rossetti: vocals, flute
Ettore Salati: guitar
Marco Schembri: bass
Sergio Taglioni: keyboards
Release Label Cat. N° Playing Time Rating
2004 Lizard -

48’03”

9/10
Website Contact Style
www.thewatch.it

-

Progressive Rock

Review by
Claude 'Clayreon' Bosschem

Vermoedelijk is hier nooit echt onderzoek naar verricht, maar GENESIS moet in de progwereld wellicht de meeste navolgers hebben gehad. PLACKBAND, NEUSCHWANSTEIN, THE MUSICAL BOX, THE GENESIS PROJECT zijn nog maar een kleine greep uit de groepen, die Peter Gabriel en kompanen als grote voorbeeld hebben genomen. Om op die manier origineel uit de hoek te komen, moet je dan ook van goeden huize zijn. Echt overtuigend vond ik het vroeger materiaal van THE WATCH (Ghost uit 2001 en Twilight als NightWatch uit 1997) niet, vooral de vocale partijen maakten niet zo’n grote indruk op mij. Maar met deze nieuwste cd schijnt alvast dit euvel verholpen, de zang van Rossetti klinkt beter dan ooit en moet nog in weinig onderdoen voor peetvader Gabriel.

Opvallend op Vacuum is alvast de overweldigende invloed van de keyboards: de mellotrons, Hammonds en andere piano’s vliegen je om de oren, en dit jammer genoeg een beetje ten koste van het gitaarwerk. Hier en daar laat Ettore wel horen, dat hij ook schitterende Hackett-solo’s uit zijn mouw kan schudden, maar dat had best wat meer gemogen.

Reeds vanaf het ingetogen Hills, begeleid door een sobere piano, heb je het gevoel te luisteren naar een verjongde Gabriel, zelfs het stemtimbre klopt volledig. In ‘Damage Mode’ worden de registers opengetrokken, je waant je zowaar in volle ‘Lamb’-periode, melodieuze prog, afgewisseld met wat steviger partijen, nog eens extra in de verf gezet door de dwarsfluit van Rossetti. De mellotron-klanken bezorgen elke progfan gegarandeerd kippevel, en aan het einde nog een Hackettiaans intermezzo als toetje.

Wat Vacuum vooral beter maakt in vergelijking met hun vorig materiaal is dat ze een perfecte balans hebben gevonden tussen de complexiteit van de muziek en de herkenbaarheid van de song, een nummer als ‘Wonderland’ heeft een behoorlijk catchy refrein. Dit heeft zo zijn gevolgen voor de duur van de nummers, voor ‘epics’ zoals ‘Firth of Fifth’ lijkt geen plaats op dit album. ‘Shining Bald Heads’ is een buitenbeentje, in die zin dat hier naast de gebruikelijke invloeden toch ook andere referenties door het hoofd spoken, zoals Kayak, 10cc (zelfs Act…luister maar eens naar het pianootje) en EL&P: een zeer interessant nummer en het bewijs dat de groep nog andere wegen kan inslaan.

Out of the Lands start heel rustig met zang, enkel begeleid door akoestische gitaar en synthesizer, maar al vlug vallen de andere instrumenten in en volgt er opnieuw een typische Watch-song. Over het ganse album valt trouwens ook het stevige drumwerk op, vooral het gevoelig spel op hi-hats en cymbalen is prachtig.

Goddess mag dan wel een relatief kort nummer zijn, maar door de vele tempowisselingen, wendingen, het herkenbaar refrein en de uitstekende keyboard-partijen (Wakeman, Emerson) is dit alvast één van de hoogtepunten op Vacuum.

Na het melodramatische ‘Deeper Still’ wordt de titeltrack geserveerd, een perfecte synthese van alles wat hierboven reeds werd gezegd, uiteraard volgt The Watch nog steeds hun inspiratiebron, maar een kopie is het allerminst geworden. Dit album put zijn kracht vooral uit zang en keyboards, die hier een duidelijke hoofdrol opeisen. Ik durf te wedden dat op een volgend album de andere instrumenten meer aan bod zullen komen en dat The Watch nog meer een eigen gezicht zal krijgen. Dit album is voor mij een aangename verrassing.

 

Tracklist
  1. Hills (1:26)
  2. Damage Mode (7:17)
  3. Wonderland (7:05)
  4. Shining Bald Heads (5:55)
  5. Out Of The Land (6:05)
  6. Goddess (5:48)
  7. Deeper Still (3:24)
  8. The Vacuum (10:59)