MICHAEL PINNELA: Enter By The Twelfth Gate

Cover Musicians
MICHAEL PINNELA: Enter By The Twelfth Gate Michael Pinnela: All Instruments
Release Label Cat. N° Playing Time Rating
2004-10-11 SPV / InsideOut SPV 085-40532 44'23" 8,5/10
Website Contact Style
www.symphonyx.com - prog rock
Review by
Luc Descamps

Verwacht geen Symphony X te horen als je dit album koopt, want dan kom je bedrogen uit. Michael Pinnella, de Symphony X toetsenman toont hier een totaal ander kant van zijn muzikaal  talent. En dat doet hij alleen met zijn piano en een batterij aan keyboards en waarschijnlijk een paar knappe geluidstechnici die hem geholpen hebben om een perfecte productie te realiseren.

Dit album is heel veelzijdig. Het is zowel progressief als klassiek, bescheiden en groots, maar toont ons vooral de virtuositeit en de compositorische vaardigheden van Pinnella. De composities doen vaak denken aan het solo werk van Rick Wakeman. De manier waarop piano en synthesizers gecombineerd worden is iets wat ook vaak te horen is in het werk van de grootmeester. Dat betekent niet dat Enter by the twelfth gate geen eigen karakter heeft. Pinnella combineert intiem pianospel met progressieve rock. Er is zelfs een mini versie van een piano concerto, waarin de affiniteit wordt gedemonstreerd die de muzikant heeft met het werk van Beethoven en Mozart. De invloed van deze klassieke meesters is te horen op deze drie tracks. Het concerto is knap gecomponeerd en schitterend uitgevoerd, maar mist de volle klank van een compleet orkest. Want hoe goed Pinnella ook speelt en hoe gesofisticeerd zijn instrumenten ook zijn, er blijft een zeker gemis wat volheid betreft. En dat is jammer, want de compositie verdient dat volledige orkest. Het zou natuurlijk enorm duur, zoniet gekkenwerk zijn om een compleet symfonisch orkest in te huren voor een muziekstuk van minder dan tien minuten. Ik ben in ieder geval nieuwsgierig om eens een volledig concerto van Pinnella te horen. Ik ben er zeker van dat het de moeite zou zijn.

Maar Enter by the twelfth gate biedt zoveel meer. Het piano concerto is er slechts een stukje van. Wie meer geļnteresseerd is in moderne rock zal zeker niet teleurgesteld zijn, integendeel!
Dit instrumentale album is een mooie ervaring voor muziekliefhebbers die samen met de artiest een reis willen maken die hen voert van de oorsprong van de symfonische muziek tot aan de symfonische rock die we allen kennen en waar we van houden.

Tracklist
 1. The White Room
 2. Edge Of Insanity
 3. Piano Concerto#1 mvt.1
 4. Enter By The 12th Gate
 5. Falling From The Sky
 6. Welcome To My Daydream
 7. Piano concerto #1 mvt.2
 8. Piano concerto #1 mvt.3
 9. Live for the day
 10. *Scriabin Etude OP.42 no5 *
 11. Moracan Lullaby
 12. Departing for Eternity
 13. Cross the Bridge

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 01 september 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.