MOONGARDEN: Round Midnight

Cover Musicians
MOONGARDEN: Round Midnight David Cremoni: guitar
Luca Palleschi: vocals
Cristiano Roversi: keyboards, Chapman stick, bass
Max Sorrentini: drums
Mirko Tagliasacchi: bass
Release Label Cat. N° Playing Time Rating
2004 Galileo Records / www.disque.nl 73655 52'29" 9/10
Website Contact Style
www.moongarden.it - progressive rock
Review by
Claude 'Clayreon' Bosschem
De groep Moongarden is op deze site nog weinig aan bod gekomen, ten onrechte zo blijkt. Want deze Italianen maken schitterende, verfrissende muziek, moderne progressieve rock zoals wel meer groepen tegenwoordig die weg opgaan. Verwacht dus helemaal niet de klassieke Italiaanse prog zoals The Watch of Mangala Vallis, maar eerder de stijl van Marillion of Porcupine Tree. Misschien is het eigen aan de tijdsgeest, maar feit is wel dat ook dit album ondergedompeld is in melancholie en somberheid. Niet verrassend natuurlijk, in de wetenschap dat het concept van het album draait rond de éénzaamheid, het egoïsme, het onbegrip en de chaos in de huidige maatschappij. De afsluiter ‘Oh, By The Way, We're So Many In This City And So Damn Alone’ is hiervan een perfecte illustratie.
De klemtoon ligt vooral op het (overigens accentloze) vocale aspect, vaak enkel ondersteund door akoestische gitaar en mellotron. En opnieuw zal de term ‘ progressief’ in vraag gesteld worden, want alhoewel er zeker invloeden van Genesis of Camel te bespeuren zijn, zal dit album ook zeker de fans van Radiohead en Coldplay weten te overtuigen. En misschien is dit tegelijk ook de kracht van ‘Round Midnight’, want vrijwel elke echte muziekliefhebber zal zich hierin weten te vinden.

Het titelnummer bewijst onmiddellijk welke muzikale wateren de groep bevaart, tegelijk ook één van de sterkste nummers op het album. Instrumentaal uitstekend, zeer emotievol gespeeld zonder gepingel, en een prachtige stem van Luca maken van ‘Round Midnight’ een zeer gevarieerd nummer, afgesloten door een gevoelige, meeslepende gitaarsolo. In ‘Wounded’ wordt het nog wat droeviger maar daarom niet minder intens, een karakteristieke akoestische introductie bijgestaan door indringende keyboards en mellotron, hier moet ik een eerste (en niet de laatste) keer trouwens denken aan de beginperiode van Procol Harum bij de kalme passages. Aan het einde zit nog een pakkende ‘neoprog’-gitaarsolo.

Lucifero heeft een ambient intro met koorgezang en opnieuw emotionele zang van Luca Palleschi, in het tweede gedeelte zwelt de muziek aan en nemen keyboards en gitaar het commando over.

Na 5 relatief rustige nummers laat Moongarden een ander gezicht zien, dreigende gitaarriffs in pure progmetal-stijl à la Dream Theater openen het langste nummer van het album. Maar de rust keert tijdelijk terug op ‘Learning To Live Under The Ground’ en evolueert naar een typisch neo-prog song, volledig in de stijl van IQ. Zelfs de zang doet denken aan Peter Nicholls, maar hopelijk nemen de IQ-fans me niet kwalijk dat de stem van deze Italiaan mij aangenamer in de oren klinkt.

Moongarden is nu niet bepaald een nieuwkomer in het circuit, want met Round Midnight leveren ze intussen al het vierde album af in meer dan 10 jaar. Op ‘The Gates of Omega’ was al duidelijk dat ze verder afweken van hun prille invloeden zoals Genesis of Camel (zonder die te verloochenen). Met hun nieuwste werk bewijst de groep een volledig eigen sound te hebben, die mits een goeie promotie wel eens voor een definitieve doorbraak zou kunnen zorgen.
Tracklist Discography
  1. Round Midnight (7:43)
  2. Wounded (7:37)
  3. Killing The Angel (4:53)
  4. Lucifero (6:33)
  5. Slowmotion Streets (6:32)
  6. Learning To Live Under The Ground (10:24)
  7. Coda: Psychedelic Submarine (2:00)
  8. Nightmare Concrete (6:10)
  9. By The Way We Are So (2:02)
Moonsadness (1993)

Brainstorm Of Emptyness (1995)

The Gates Of Omega (2001)

Round Midnight (2004)
 

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 01 september 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.