NICK MAGNUS: Hexameron

Choice Of The Month October 2004
Cover Musicians
NICK MAGNUS: Hexameron

Nick Magnus: Keyboards
Guest Artists:
Steve Hackett (Genesis): guitar
John Hackett (Steve Hackett Band): flute
Geoff Whitehorn (Procol Harum, Whitesnake): guitar
Pete Hicks (Steve Hackett Band): voice
Anthony Patterson (ReGenesis):
voice of Marduk
Siobhan McCarthy (Mama Mia, Evita): Voice
Ninian Boyle: violin, viola
Clare Brigstocke: voice
Debi Doss: voice of Chaos
Melvyn Hiscock: slide guitar
The Bears' Chorus: choir

Release Label Cat. N° Playing Time Rating
2004/08/30 Magick Nuns Records MNCD1001 54’05 9,5/10
Website Contact Style
www.magnus-music.com   progressive rock
Review by
Walter Haentjens

Overdonderd.  Van de hand Gods geslagen.  Het zijn zonder enige overdrijving een paar van de gevoelens die ik onderging tijdens de beluistering van de nieuwste CD van Nick Magnus.

Hou je vast voor een (voor mij) nooit geziene verzameling van superlatieven, want deze CD is in zijn geheel het beste en het mooiste dat ik in de afgelopen 13 jaar heb gehoord.  De kwalitatieve muziek is van een uitzonderlijke schoonheid.  Ik refereer met die periode niet zonder reden naar “Dust and Dreams” van Camel, ook al zo’n mijlpaal.

Voor de ingewijden is Nick Magnus zeker geen onbekende : hij was gedurende 11 jaar de vaste toetsenist van Steve Hackett en speelde eveneens bij The Enid en Renaissance om er maar enkele te noemen.  Een klasse-muzikant dus en wàt een manier om de prog-wereld te verbazen !!!

Zoals gezegd Camel, maar ook Steve Hackett & Band, Alan Parsons, John Barry, Clannad, David Arkenstone, Dave Greenslade, the Enid, Tony Banks … de namen van deze gerenommeerde grootheden vallen o.a. in deze bespreking niet toevallig en zeker niet onterecht.

Zet je neer, sluit je ogen en ervaar wat het betekent om aan je zetel genageld of van je sokkel geblazen te worden.  Het is teveel voor 1 mens.

Al van bij de eerste pianoklanken van “Singularity” valt het aanvankelijk filmisch karakter op.   De intimiteit wordt aangevuld door loepzuivere synthklanken en een licht elektronisch ritme.  Wanneer John Hackett op dwarsfluit iets later het orkestrale arrangement  met het thema verrijkt  sta ik perplex.  Het gitaarspel van Steve Hackett is sober en subliem en brengt herinneringen aan  “Voyage of the Acolyte” terug boven … (wat een tijd).  Een schitterende finale in pure symfo-prog-stijl doet je naar adem happen.  Heerlijk.

De new age van David Arkenstone, het orkestrale uit ‘Dances with Wolves’ (John Barry), de sfeer uit ‘The Celestine prophecy’  (Christopher Franke) en de prog-rock van Dave Greenslade, je vindt al deze elementen én veel meer terug in “Dancing on the waters” , perfect uitgebalanceerd en steeds opnieuw verrassend.  Het ritme neemt de bovenhand en wordt met heerlijke rock overgoten om te eindigen met hemelse koorstemmen en symfonisch naspel.  Magisch.

Even hou ik mijn hart vast als ik de eerste gezongen tekst van “Marduk” hoor : ik dacht dat Steve enkel gitaar speelde (grapje).  Het lijkt een ‘gewone’ popsong, maar schijn bedriegt.  Het nummer evolueert zeer sterk en heeft méér dan een verrassende wending in petto.  Het refrein om er één te noemen.  Let ook op het gitaarspel van Procol Harum’s Geoff Whitehorn in samenspel met Nick’s keyboards.  Halverwege is een knappe riff de inleiding tot een verhaal in Genesis/Gabriel-stijl, maar daar is de mooie, heserige stem van Anthony Patterson niet vreemd aan.  Dramatiek te over en meesterlijk toetsenspel van Nick.

Als je denkt even op adem te kunnen komen bij het meer celtic-folk-ballad getinte “Sophia’s song”  heb je het mis.  Hier komt Clannad om de hoek kijken en is verderop de sfeer van Chess (Andersson/Ulvaeus) aanwezig.  De magnifieke stem van Siobhan McCarthy en het schitterend muzikaal arrangement  bezorgt je rilling na rilling.  Topklasse en muziek die recht naar je hart gaat.  Zelf kan ik de kroppen in mijn keel al niet meer tellen.

Alsof dat nog niet genoeg was word de luisteraar getrakteerd op het veel te korte “Double Helix”, een acoustisch samenspel van gitaar, dwarsfluit en violen in de sfeer van “Kim” uit Steve’s Please don’t touch.  Geniet en droom weg.

“Brother sun sister moon” doet me, na de mellotron-intro dan weer even denken aan het vroegere werk van Camel en Hackett.  De stem van Pete Hicks, het pop-tempo en het gitaarspel van Steve zit er voor iets tussen natuurlijk.  Toch overstijgt ook dit nummer met sprekend gemak het niveau van de betere pop.

Een dreigende overgang leidt ons naar  “Seven Hands of time”.  Dit is  Steve Hackett ten voeten uit : de snaren worden gestreeld waardoor de klank een slepend, melancholisch karakter krijgt.  De hemelse synthesizergeluiden maken het geheel zo prachtig dat de krop in mijn keel almaar groter wordt.  Hoe is het mogelijk dat muziek ZO mooi kan zijn !!

Sacrale koorzang is de inleiding tot “The power of reason”, in positieve zin de genadestoot.  Golvend van thema naar thema voel je het al aankomen.  Als uiteindelijk de dramatische herhaling van het beginthema over je heenspoelt is de finale doodsteek niet ver weg.  Het is zo overweldigend dat enkel een mens van steen geen traan kan laten.

Conclusie :  bij het nalezen van de bespreking valt het sterk op dat ik heel euforisch ben, vooral omdat ik niet zo vaak de loftrompet steek.  Maar ik sta voor 100 % achter mijn woorden en heb daarom slechts 1 advies : KOPEN KOPEN KOPEN !!!!!!

(het zou niet eerlijk zijn om alle betrokken muzikanten niet te bewieroken.  Deze bespreking zou  nog eens dubbel zo lang zou geworden zijn.  Maar toch een dikke pluim voor de programmering (ook al door Nick) van de drums,want de die benadert de perfectie.)

Tracklist
  1. Singularity (7'45")
  2. Dancing on the Waters (8'42")
  3. Marduk (9'00")
  4. Sophia's Song (5'55")
  5. Double Helix (2'27")
  6. Brother Sun Sister Moon (4'50")
  7. Seven Hands of Time (5'25")
  8. The Power of Reason (5'28")

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 01 september 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.