ASIA: Silent Nation

Cover Musicians
ASIA: Silent Nation Geoffrey Downes: Keyboards
John Payne: Vocals, Bass
Chris Slade: Drums
Guthrie Govan: Guitar
Release Label Cat. N° Playing Time Rating
30/08/2004 SPV / InsideOut IOMACD 2087 58'20'' 9/10
Website Contact Style
www.asiaworld.org - melodic rock
 
Review by
Danny

Even een terugblik op 1981: vier buitengewone muzikanten met een indrukwekkend verleden starten het project Asia. De eerste albums, “Asia” en “Alpha”, krijgen bijna overal goud of platina. Wereldwijd vind je “Heat Of The Moment”, “Only Time Will Tell” of “Don’t Cry” in de hitlijsten terug. De bezetting bestond toen uit Steve Howe, Carl Palmer, John Wetton en Geoff Downes. Na “Astra”, het derde album, wordt de groep in 1986 ontbonden.
Geoff beseft dat er meer inzit en gaat verder met frontman en bassist John Payne.
Sedert “Aura” (2001) hebben Guthrie Govan (gitaar) en Chris Slade (drum) zich bij de groep gevoegd en samen hebben ze nu het ondertussen achtste Asia studio album opgenomen.

De groep wil blijkbaar een nieuwe start, want voor het eerst wordt afgestapt van een Asia traditie. De titel van het album begint niet met de letter A en bestaat uit meer dan één woord.
Ik denk dat Payne dezelfde problemen heeft als Steve Hogarth van Marillion met Fish. Hij is een goede zanger maar iedereen blijft zich Asia herinneren met John Wetton. Maar op “Silent Nation” kan je onmiddellijk horen dat Payne in topvorm is. Hij groeit ieder album en stilaan zullen alle muziekliefhebbers daar ook wel van overtuigd geraken, hoop ik.

Vanaf “What About Love” is het al onmiddellijk duidelijk dat de productie perfect zit, zoals we eigenlijk al gewoon zijn van Asia. Ieder detail, ieder instrument, ieder woord is duidelijk te onderscheiden en zit nergens in de weg voor de rest.
De nummers lijken gemakkelijk en onmiddellijk herkenbaar maar toch hoor je bij iedere beluistering nieuwe details, wat bewijst dat de nummers toch eigenlijk niet zo eenvoudig zijn als ze op het eerste zicht lijken. .
Hoogtepunten? Eigenlijk alles, maar laat ik er toch maar een paar uitlichten.
”What About Love” is een prachtnummer om dit album te openen en onmiddellijk te laten horen dat je te maken hebt met Asia in topvorm en met een dito Payne. Ook de ‘vuile’ orgelklank van Geoff valt op in dit nummer.
Guthrie Govan bewijst meermaals dat hij met glans de rol van Asia gitarist vervult. Het duurt te lang om al zijn gitaarsolo’s te gaan opsommen, maar je kunt zijn kunsten in elk nummer bewonderen.
”Blue Moon Monday”, een ballad, is, vooral dankzij de Hammond orgel en de synth begeleiding, het meest symfonische nummer van het album.
”Darkness Day” begint met een Gregoriaans koor en lijkt het donkerste en meest progressieve nummer van het album, maar toch blijft het onmiskenbaar een Asia nummer.
”The Prophet” opent als een horrorverhaal, (ik meen zelfs de ‘hound of the Baskervilles’ te horen ;-)), maar gaat over in één van die prachtige Asia semi-ballads.

Het album is meer één geheel dan de vorige twee albums, “Aura” en “Arena”, die regelmatig teruggrepen naar jazz en hard rock invloeden. Deze keer blijven ze bij hun melodic rock geluid.
Payne beweert dat vele critici hun muziek als ouderwets bestempelen, maar dat is eigenlijk geen probleem, want het is vooral die typische Asia klank die de fans zo aanspreekt. Dat ze vooral terugkeren naar de oudere Asia sound bewijst het feit dat ze tijdens hun komende toernee vooral nummers gaan spelen uit het nieuwe album en uit de eerste twee CD’s van de groep. “Silent Nation” verschijnt in een gewone uitgave met een slip case, maar ook als speciale editie in een luxe digipack boek met een bonus DVD met een “Making Of” opname. Dit is duidelijk geen progressieve rock maar AOR, maar dat wisten jullie al. Maar het blijft een prachtalbum.

Tracklist
What About Love
Long Way From Home
Midnight
Blue Moon Monday
Silent Nation
Ghost In The Mirror
Gone Too Far
I Will Be There For You
Darkness Day
The Prophet

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Prog-Nose 30/05/2001.