ALPACA GUESSED: If Not Then Else

Cover Musicians
ALPACA GUESSED: If Not Then Else

Rohan Leach: multi instrumentalist
Nik Newark: multi instrumentalist

Release Label Cat. N Playing Time Rating
2004 aprocryphal - 60'24 7,5/10
Website Contact Style
www.alpacaguessed.co.uk rohan@aol.com instrumental / fusion / trad. music / prog rock
Review by
Luc Descamps

Een cd die maar zijdelings thuishoort in wat hier op Prog-nose door de band besproken wordt. Er zijn wat links naar progressieve muziek, maar daarmee is wat dat betreft dan ook alles gezegd.

If not then else probeert een fusie te brengen tussen progressieve rock en de klank van traditionele Chinese blaasinstrumenten wat af en toe bevreemdende resultaten geeft. Het progressieve moet soms heel letterlijk genomen worden in die zin dat sommige nummers meer op een experimentele jamsessie lijken. Hoewel, kan je jammen met Chinese blaasinstrumenten? In ieder geval moet je soms behoorlijk ver zoeken om enige melodie terug te vinden. Het eerste nummer geeft een mooi voorbeeld van de ritmische chaos die op die manier bereikt wordt.

Ik wil geen negatieve indruk geven, want er staan mooie nummers op deze cd. Wat sfeerschepping betreft zijn de klanken die Rohan Leach uit de blaasinstrumenten haalt best indrukwekkend en het leidt geen twijfel dat hij een virtuoos is. Het nummer Adam geeft misschien wel de beste illustratie van de fusie tussen rock en traditionele muziek die de componisten voor ogen hadden.
Toch hebben veel nummers weinig of niets met rock te maken. Ze neigen eerder naar de new age muziek en velen zullen hier tracks vinden die inspirerend werken tijdens een meditatie. Deze nummers vaak een duet tussen piano en Chinees blaasinstrument - zijn van een eenvoudige schoonheid en roepen een mystieke sfeer op. Neem nu Nicole waarin solo fluitmuziek voor een enige, intense sfeer zorgt. (En neem me niet kwalijk dat ik niet weet om wat voor fluit het hier gaat.)

Misschien hadden de componisten zich beter helemaal gericht op de rustigere, sfeervolle nummers, want daar zijn ze echt wel heel goed in. De cd zou homogener geweest zijn en het doelpubliek duidelijker omlijnd. Nu vrees ik dat hij een beetje door de mazen van het net zal glippen.

Tracklist
  1. Loam
  2. Adam
  3. Ten Years After
  4. A Grebe Amongst The Bulrushes
  5. Nicole
  6. If Not Then Else
  7. Strangely Perfect
  8. Pale Imitation
  9. The Diet Cola Dream
  10. Perfect Strangers

Website in order to promote progressive rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Prog-Nose and copyright protected.

Last updated: 01 september 2004 .
All rights reserved. Copyright Prog-Nose 30/05/2001.