VAST: Nude

Choice Of The Month October 2004
Cover

Release

Style

VAST: Nude 2004-10-25 melancholic rock
Label
SPV / InsideOut
Website
www.realvast.com
Contact
 
Playing Time Cat. N°
45'18" SPV 085-40562 CD
Review by Rating
Edwin 9,5/10
Review

Een van de voordelen van het bespreken van CD’s voor een website als Prog-Nose/Metal-Nose, is het feit dat je dingen te horen krijgt waar je anders zo aan zou voorbij gaan. Neem nu VAST. Dit is al hun derde album, maar ik moet toegeven dat ik er nog nooit van gehoord had. En eerlijk gezegd zou ik er nooit bij zijn gekomen om ze uit te proberen. “Moderne rockmuziek, met invloeden van gothic, industrial, prog, electronica, new wave,…” is het dichtst dat je zou komen als je een beschrijving van VASTs muziek zou moeten geven, en dat is niet bepaald een omschrijving die me naar de winkel zou doen hollen om hun albums te kopen. Toch is “Nude” een van de aangenaamste verrassingen die ik dit jaar gehoord heb.

Eigenlijk is VAST niet veel meer dan een eenmansband. Jon Crosby werd zowat als een wonderkind beschouwd toen hij als dertienjarige een vermelding kreeg in het tijdschrift Guitar World. Op zijn zestiende richtte hij zijn eigen band op, VAST (Visual Audio Sensory Theater). Hij kreeg al gauw een contract met Elektra Records, die zijn eerste twee platen uitbracht. Op deze nieuwe CD spelen Charlie Benante en Thomas Froggatt resp. drums en bas, maar eigenlijk is VAST gewoon synoniem voor Jon Crosby. Dit is zijn muziek, zijn emoties, zijn ziel die hier wordt blootgelegd.

Hoe klinkt VAST nu? De meest voor de hand liggende vergelijking is U2, niet in het minst omdat zijn stem soms zeer dicht in de buurt komt van die van Bono. Andere vergelijkingen zijn Radiohead, The Cure, Depeche Mode, Hooverphonic en het hedendaagse Marillion. Of misschien iets wat zou klinken als The Doors wanneer hun muziek door Moby onder handen werd genomen. Maar elke vergelijking loopt mank, want VAST heeft een unieke stijl die meer is dan een combinatie van de genres en klanken die Crosby produceert. Nieuwsgierig? Goed, want met VAST kennismaken is een opwindende gebeurtenis. Althans voor mij was dat het geval.

Heel wat van de nummers zouden in mijn lijst van favoriete songs van het jaar kunnen opduiken, zo goed zijn ze. “Turquoise” (een verwijzing naar de heilige kleur van de Amerikaanse indianen) is een stevig, catchy rocknummer. “Thrown Away” is een fantastisch, U2-achtige song, waar de emotie van afdruipt. En dan is er die hartverscheurende ballad, “Don’t Take Your Love Away”. Het begin (enkel stem en piano) herinnert me aan Nick Cave’s “Into My Arms”. Dan zetten de drums en een string section in en het nummer krijgt een bijna hypnotisch gevoel, vergelijkbaar met Moby’s “Porcelain”. Andere favorieten zijn het mysterieuze “Ecstasy” en “Candle”. Dit album is altijd melodieus en aangrijpend, en weet me van begin tot eind te boeien.

Elektronische ritmes, dikke lagen orkestratie en samples zijn overvloedig aanwezig. En hoewel ik normaal gezien niet dol ben op een overdosis van dit soort ‘gadgets’, vind ik ze hier fascinerend (luister maar eens naar die engelachtige achtergrondkoortjes!). Ze geven het album een samenhang die anders zou ontbreken is deze mix van stijlen die Crosby speelt.

“Desert Garden” is dan weer het tegengif voor het rijke geluidsgordijn van de rest van de plaat. Enkel gesteund door een akoestische gitaar, klinkt Crosby’s zang teder en breekbaar, met een intensiteit die Jeff Buckley naar de kroon steekt.

Tekstueel is “Nude” donker, deprimerend zelfs. Niet zo poëtisch als de teksten van Morrissey of Nick Cave, maar zeker zo droevig en aangrijpend. Dit album gaat over PIJN, en afgaand op de teksten hier, heeft Crosby daar geen gebrek aan. “I can’t get any lower. I can’t find all the pieces of my broken life”, zingt Crosby in “Winter In My Heart”, nog zo’n onvergetelijk nummer. En dat vat mooi de stemming op dit album samen. Just take this candle, it's the one you gave to me. It has enough light, just enough to torture me.”

“Nude” is misschien geen voor de hand liggende favoriet voor de lezers van Prog-Nose/Metal-Nose, maar iedereen die open staat voor goede muziek, kan hier wel iets in ontdekken. Probeer het album eens uit; misschien word je er wel net zo door meegesleept als ik. En in tegenstelling tot de meeste CD’s die hier besproken worden, heeft “Nude” zeker het potentieel om de grote massa aan te spreken. Met een goede promotie en distributie, zou VAST wel eens heel groot kunnen worden.

Zonder Marillion’s “Marbles” had dit wel eens mijn album van het jaar kunnen worden.

Musicians

Jon Crosby: Vocals, guitar, keyboards
Charlie Benante: Drums
Thomas Froggatt: Bass
Tracklist
Turquoise
Thrown Away
Don´t Take Your Love Away
Be With Me
Lost
Winter In My Heart
I Need To Say Goodbye
Japanese Fantasy
Ecstacy
Candle
I Can´t Say No (To You)
Desert Garden
+ 2 Bonustracks
Discography

Visual Audio Sensory Theater (1998)
Music For People (2000)
Nude (2004)

Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004.
www.metal-nose.org
Metal-Nose