RHAPSODY: Symphony Of Enchanted Lands II - The Dark Secret

Choice Of The Month October 2004
Cover

Release

Style

RHAPSODY: Symphony Of Enchanted Lands II - The Dark Secret 2004-09-27 film score metal
Label
SPV
Website
www.mightyrhapsody.com
Contact
 
Playing Time Cat. N°
7252’’ SPV 088-69610 CD + DVD
Review by Rating
Vera 9/10
Review

Rhapsody heeft in juni een tip van de sluier opgelicht en ons heel de zomer laten gaar stomen op de tonen van de MCD ‘The Dark Secret’. Op deze eerste herfstdag gebeurt de kennismaking met het echte werk: hun met veel bombarie aangekondigd zevende album ‘Symphony Of Enchanted Lands II’ davert voor de eerste maal door de huiskamer.

Rhapsody is sinds hun eerste album zeven jaar geleden langzaam maar zeker gegroeid tot ze met dit album, zegge en sprake met het grootste budget dat ze ooit mochten spenderen, hun dromen konden waarmaken. Het is hun eerste album bij SPV/Steamhammer en ze noemen hun muziek al lang niet meer power metal maar film score metal. En deze vlag dekt de lading. Als je hoort wat er mogelijk is met meer geld – en natuurlijk ook het talent van de muzikanten – zou er op slag gestreefd moeten worden om al het geld dat besteed word aan oorlogstuig vanaf nu te investeren in muziek (en dan liefst metal haha). Helaas is dit maar een naïeve droom die nooit uit zal komen, in tegenstelling tot deze van Rhapsody dus.

Je ontkomt niet aan een gevoel van overdaad, overweldiging en verbijstering als je dit album een eerste maal beluistert. Meerdere draaibeurten zijn nodig om de ware charme te ontdekken. Dit kan men nauwelijks een bezwaar noemen want telkens ontdek je nieuwe dingen. De grens tussen film en metal gaat flink vervagen bij Rhapsody.

Christopher Lee leidt het album in met zijn donkere stem (‘The Dark Secret’) en zal geregeld opduiken om de nummers van een verhalend intermezzo te voorzien. Ook koorzang is volop aanwezig, er werd gewerkt met een 60-koppig orkest en koor uit Brno (Tsjechië). Het album is opgenomen in verschillende studio’s in Europa (ook België!) en de productie gebeurde in samenwerking met de vertrouwde Sacscha Paeth. Maar liefst twee tracks klokken boven de tien minuten en leiden ons doorheen al deze facetten, waarbij men echter het metal gedeelte nooit verwaarloost want het album staat tevens bol van het uitstekende gitaarwerk van Luca Turilli en dubbele bassolo’s leiden ons telkens naar de overwinning. Fragmenten met fluitjes en vogeltjes worden afgewisseld met nummers vol pathos, maar ook de ballad ‘The Magic Of The Wizard’s Dream’ mag er wezen.

Fabio Lione kleurt dit alles in met zijn veelzijdig stemgeluid, dat in een nummer als ‘Nightfall On The Grey Mountains’ heel warm klinkt. Huilende wolven en een stuwend mid tempo ritme maken ook van dit nummer een feest. In termen van Rhapsodiologie kan ik de fans enkel aanraden de meest uitvoerige versie aan te schaffen want ook de DVD is de moeite waard. Rhapsody is als putti in de barok: om een ornament meer of minder wordt niet gemaald.

Musicians

Luca Turilli: guitars
Alex Staropoli: keyboards
Fabio Lione: vocals
Patrice Guers: bass
Alex Holzwarth: drums

Tracklist
The Dark Secret (4'13")
Unholy Warcry (554’’)
Never Forgotten Heroes (5'33")
Elgard's Green Valleys (2'20")
The Magic Of The Wizard's Dream (4'30")
Erian's Mystical Rhymes (10'32")
The Last Angel's Cali (4'37")
Dragonland's River (3'45")
Sacred Power Of Raging Winds (10'07")
Guardiani (5'51")
Shadows Of Death (8'31")
Nightfall On The Grey Mountains (7'20")
Bonus DVD

3 videoclips of ‘Unholy Warcry’
Documentary about the recordings in Czlin (Czech Republic) 3’00’’
Building of the Dragon 1’50’’
Extended interview with Christopher Lee 6’00’’
Documentary about the recordings in Wolfsburg (Germany) 10’00’’
Making of the videos of ‘Unholy Warcry’ 5’00’’
Recording with the orchestra 2’00’’

Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004.
www.metal-nose.org
Metal-Nose