PAIN OF SALVATION: Be

Choice Of The Month October 2004
Cover

Release

Style

PAIN OF SALVATION: Be 2004-09-27 prog metal
Label
SPV / InsideOut
Website
www.painofsalvation.com
Contact
 
Playing Time Cat. N°
75'58'' SPV 085-60992
Review by Rating
Jany 9/10
Review

Het ‘Zijn’ heeft de mens altijd al gefascineerd. Wie ben ik, waar kom ik vandaan, hoe komt het dat ik…, ik probeer te begrijpen waarom…, ik kan me niet herinneren dat ik er niet was. En nog vele andere vragen zonder antwoord. Deze cd is een concept album gebaseerd op meerdere ideeën omtrent het ‘Zijn’.

Centraal staat de samenwerking tussen POS en het zeer prominent aanwezige ‘The Orchestra Of Eternity’ (TOOE). Hierdoor worden onontgonnen muzikale gebieden verkend, zonder echter iets van hun typerend geluid kwijt te spelen.

Het album begint met snakken naar lucht, hartslagen en dan een reeks stellingen en vragen die door mensen hun hoofd gaan. De intro van “Deus Nova” begint klassiek (TOOE) maar wordt vervolgd als een typisch POS nummer. Het is een eerder  Zappaiaanse vaststelling dat er elke eeuw veel mensen bijkomen.

Deze cd steekt zeer raar in mekaar want sommige gedeelte gaan qua tijdsaanduiding achteruit en kunnen apart niet worden opgezet. Zo ook de intro van “Imago (homines partus)” een zeer sterk folk nummer dat niet alleen qua sfeer maar ook qua stem aan Tempest doet denken. Prachtige song met die typisch POS drive die we ook terug vonden op het akoestisch album. De combinatie van folkmuziek en de natuur waarover de song handelt geven dit nummer de juiste dementie. Uiteraard doet die combinatie je ook aan “Songs From The Wood” (Jethro Tull) denken. Weerom een mooi samenspel tussen POS en de klassieke muzikanten (TOOE).

“Pluvius Aestivus Of Summer Rain (hemines fabula inilium)” had zo op een klassiek album kunnen staan. Het prachtige pianospel met staccato violen geven het gevoel van een malse zomerse regen zeer goed weer. Echt superieur pianospel van Fredrik Harmansson, die zich met dit werkstuk een plaats weet te veroveren bij de grote pianisten der aarde zoals Rick Wakeman en Keith Emerson. Mega super!!

De combinatie tussen POS en The Orchestra Of Eternity (TOOE) wordt op “Lilium Cruentus (Deus Nova) On The Less Of Innocence” nog meer in de verf gezet. In dit nummer is die hoofdrol voor TOOE dan ook duidelijk merkbaar.

De sfeer die het nummer “Nauticus (Drifting)” oproept doet denken aan een oude zwarte die de blues of spiritual zingt. Toch is het geen blues of gospel song, maar een ‘gebed’ om een goed mens te mogen zijn. Ik vind het een goede song, maar tevens zal het album en dit nummer in het bijzonder stof ter discussie geven.

De sketch in de weerom achteruitlopende intro van “Dea Pecuniae” is best grappig, typisch menselijk (alhoewel seksistisch) en spreekt tot de verbeelding :-). Ik ga hierover inhoudelijk niets vertellen want dit zou de aandacht weg nemen van misschien wel het beste nummer op het album ‘Be’. Een zeer Zappaiaans nummer dat meteen bij de eerste basnoten de aandacht trekt. Alhoewel weer het de combinatie van klassiek met modern is dat het zo speciaal maakt, heeft POS niets van zijn kracht ingeboet. Ik zou eerder zeggen dat hun inventiviteit nog extra is ontplooid. In dit nummer vinden we ook meteen de eerste gitaarsolo terug. De vocale prestaties van Cecilia Ringkvist vullen die van Daniel goed aan. Een song om te koesteren.

“Vocari Dei serdes aetae (message) zijn boodschappen van fans op een antwoordapparaat die allen verband houden met God en ‘Zijn’. De achtergrond muziek is best leuk.

“Diffidentia (Breaching The Core)” en “Nihil Morari” doen het meest aan POSsongs van vorige albums doet denken. De ‘laagjes’ structuur die zeer typerend waren voor de vorige albums vind je hier dan ook weer terug.

Het instrumentale “Latericius Valete” probeert de rust te laten terugkeren na ‘vuur’ van de vorige nummers. Prachtige kerkorgelklanken geven sfeer aan het korte “Omni”.

De stem van Daniel op de piano-intro van “Iter Impius” verraad dat we met een zeer gevoelig en intense song te maken hebben. De gitaarsolo ondersteunt dit gevoel dan ook op gepaste wijze. Zeer krachtig opgebouwd nummer!

Afsluiter “Martius/Nauticus II” bevat een samenvatting van al de vorige songs. Dit muzikaal zeer hoogstaand werkstuk eindigt met zeer knap drumwerk. Het album eindigt bijna zoals het begon met een verzuchting en een vaststelling ‘I am’, waarna er nog 3:30 minuten in stilte moet gewacht worden tot een kind met een 'grapje' het album stopt.

Met dit album worden de zeer hoog gesponnen verwachtingen volledig ingewilligd. Het lange wachten van de fans op dit album wordt dan ook beloond. Zonder enige twijfel weet POS weerom een mijlpaal af te leveren waarover nog jaren zal worden nagepraat. De vraag blijft natuurlijk hoe hoog de lat nu weer wordt gelegd. Maar dat is voor de toekomst, laat ons nu vooral concentreren op het ‘zijn’(‘BE’)!

Musicians

Daniel Gildenlow: Vocals, Guitars
Fredrik Harmansson: Keyboards
Johan Hallgren: Guitars
Johan Langell: Drums
Krsitoffer Gildenlow: Bass
The Orchestra Of Eternity
Mihai Cucu: 1st violin
Carmilla Arvidsson: 2nd violin
Kristina Ekman: Viola
Magnus Lanning: Cello
Äsa Karlberg: Flute
Anette Kumlin: Oboe
Nils-Äke Pettersson: Clarinet
Dries van den Poel: Bass Clarinet
Sven-Olof Juvas: Tuba
Tracklist
Animae Partus
Deus Nova
Imago
Pluvius Aestivus
Lilium Cruentus
Nauticus
Dea Pecuniae
Vocari Dei
Diffidentia
Nihil Morari
Latericius Valete
Omni
Iter Impius
Martius/Nauticus II
Animae Partus II
Discography
Entropia (1996)
One Hour By The Concrete Lake (1998)
The Perfect Element, Part I (2000)
Remedy Lane (2002)
12:5 (2004)
Be (2004)

Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004.
www.metal-nose.org
Metal-Nose