LANA LANE: Return To Japan

Cover

Release

Style

LANA LANE: Return To Japan 2004-07-30 prog metal
Label
Frontier Records
Website
Lana Lane
Contact
info@frontiers.it
Playing Time Cat. N°
disc 1: 75'05" disc 2: 58'42" FR CD 202
Review by Rating
Luc Descamps 7/10
Review

Dit dubbelalbum geeft een mooi overzicht van wat Lana Lane de laatste jaren live heeft gebracht. Dit is geen registratie van één concert, maar wel een compilatie van verschillende highlights tussen 1998 en 2002.

De eerste cd opent met een bombastische intro die naadloos overloopt in het stevige Escher’s Staircase. De hele cd is gevuld met stevige nummers, gebracht door de volledige band. Het tempo van de nummers ligt vrij hoog, de gitaren zijn behoorlijk stevig en de synths zwiepen er tussendoor zoals dat in symfonische rock moet. Toch is er ook ruimte voor rustige fragmenten waarin het tempo wordt teruggeschroefd en een glasheldere gitaarsolo je oren verwent. Ook Norlander laat zich niet onbetuigd en eist geregeld een hoofdrol op voor zijn synthesizers.

De invloed van hardrock is sterk hoorbaar en wordt moeiteloos met symfonische elementen verweven. Survivor, Europe, Saga, Toyah, Rainbow en hier en daar zelfs Metallica: allemaal groepen waaraan je denkt als je deze muziek hoort.

Ironisch dat het handelsmerk van Lana Lane zelf zorgt voor een eentonige noot. De zang van Lana is goed: je kan haar niet betrappen op het zingen van een valse noot. Maar ze heeft een vrij scherp stemgeluid dat – hoewel passend bij de muziek die ze maken – na verloop van tijd wat gaat irriteren. Er zit gewoon wat te weinig variatie in haar stem. Als de cd een kwartier minder lag was geweest, was dit niet gebeurd, denk ik.

Zelfde opmerking voor de tweede cd. Deze bevat voornamelijk akoestische nummers waarin je een beetje gevoel mist. Lana zingt hier met te weinig emotie: ze haalt te vaak uit en zit dan meteen weer op dat scherpe timbre. Niet dat ze het niet kan, want in het begin van Alexandria bewijst ze dat ze gevoel in haar stem kan leggen. De elektrische pianoklanken kunnen ook niet de gewenste sfeer scheppen. Op deze cd mis ik de omkadering van de band een beetje: vooral de vaak schitterende gitaren ontbreken hier.

Er staan enkele covers op dit tweede deel van het dubbelalbum, o.a. Dream on van Aerosmith, Long live rock ‘n’ roll van Rainbow en In the court of the Crimson King van King Crimson. Deze laatste twee nummers zijn met de volledige band opgenomen.

Geen simpele opdracht natuurlijk, want probeer maar eens een meerwaarde te geven aan het meesterwerk van King Crimson. En dat gebeurt dan ook niet. Dit is zeker geen slechte versie, maar mist de magie van het oorspronkelijke. Als je natuurlijk een zanger als Greg Lake wil doen vergeten, moet je van heel goeden huize zijn. De instrumentale zijsprong naar de klassieke Peer Ghynt suite van Edward Grieg is ook niet helemaal geslaagd en kent vooral een stroeve overgang.

Long live rock ‘n’ roll ligt helemaal in de muziekstijl van Lana Lane, maar ik kan het niet helpen dat ik hier Ronny James Dio een beetje mis.

Geen slechte plaat, maar te lang.

Musicians

Lana Lane: vocals
Erik Norlander: keyboards
Don Schiff: NS/Stick
Peer Verschueren: gitaar
Mark McCrite: gitaar, vocals
Neil Citron: gitaar, vocals
Tommy Amato: drums
Vinny Appice: drums

Tracklist
Recording Dates CD 1 CD2

18 April 1998 Club Citta, Kawasaki
29 October 1998 Zippal Hall, Tokyo (Acoustic Live 1998)
20 April 1999 Club Quattro, Shibuya
1 February 2002 Another Dream, Tokyo (Acoustic Live - Special Event 2002)
26 April 2002 Club Citta, Kawasaki
27 June 2003 Colos-Saal, Aschaffenburg, Germany
28 June 2003 Spirit of 66, Verviers, Belgium

Dark Water Part III (1:59)
Fanfare
For The Dragon Isle (0:43)
Garden
Of The Moon (1:18)
In
The Hall Of The Ocean Queen (0:40)
Escher’s
Staircase (6:09)
The
Beast Within You (5:41)
Rainbow’s
End (7:06)
Queen
Of The Ocean (7:54)
Project Shangri-la
(5:37)
Evolution
Revolution (8:29)
Frankenstein
Unbound (6:16)
Athena’s
Shadow (4:55)
Night
Falls (7:42)
Astrology
Prelude (3:31)
Redemption
Part II (1:12)
Secrets
Of Astrology (5:43)

Take a Breath (4:25)
Stardust
(4:56)
Symphony
Of Angels (5:20)
Dream
On (4:02)
Alexandria
(5:15)
Autumn
Leaves (4:03)
Let
Heaven In (6:51)
Dreamcurrents
(0:29)
Avalon
(4:22)
Seasons
End (4:50)
In
The Court Of The Crimson King (9:09)
Long
Live Rock ‘N Roll (4:54)

Website in order to promote rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected.
Metal-Nose

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004.