DORO with The Classic Night Orchestra: Classic Diamonds

Choice Of The Month September 2004
Cover

Release

Style

DORO with The Classic Night Orchestra: Classic Diamonds 2004-09-13 classic (hard) rock
Label
AFM / Rock Inc
Website
www.doropesch.com
Contact
 
Playing Time Cat. N°
47'30'' (promo 39'21'') AFM 085-2
Review by Rating
Jany 8,5/10
Review

Wie herinnert zich het twintigjarig goeduitziende meisje niet dat in 1985 furore maakte met haar band Warlock? Doro is ondertussen ook al tot de jaren van ‘verstand’ gekomen maar mag nog steeds gezien worden. Van de vier albums die Warlock maakte was ‘Triumph And Agony’ uit 1989 het meest succesvolle. Na dit album werkte Doro Pesch aan haar solocarrière en dit met wisselend succes. De fans van haar muziek wisten wat ze konden verwachten en werden nog steeds op hun wenken bediend met elk nieuw album. In de loop der jaren werden dan ook menig goed in het gehoor liggende songs bijeen geschreven. De ballads en semi ballads spraken zoals bij de menig hardrockband het meeste tot de verbeelding. Voorbeelden hiervan zijn “Without you” en “Für Immer” om maar enkelen te noemen.

Zoals het elke grote zichzelf respecterende hard-rock en heavy-metal band tegenwoordig betaamd heeft ook Doro, net als bijvoorbeeld Metallica, Deep Purple en Scorpions, nu ook een album opgenomen met een klassiek orkest. Is dit nu bij voorbaat gedoemd om oubollig of commercieel betiteld te worden? Verre van, alles hangt af van de arrangementen en de kracht van de originele composities die bepalend zijn voor de kwaliteit van het uiteindelijk product. De bewerking van een song is van essentieel belang of het nu melig wordt of niet. Doch dit is gelukkig niet het geval op dit album. Alle nummers zijn op professionele manier gearrangeerd en dus behoort dit album tot één van de betere in zijn soort.

Opener “I Rule The Ruins” en op deze promoversie bonustrack “Always Live to Win”, beiden up-tempo nummers, vind ik het minst geslaagd. Gewone rocknummers eisen te veel aandacht op en laten te weinig ruimte open voor het klassiek orkest zodat hierdoor het bedoelde resultaat te pover klinkt. Alleen in de ‘brug’ van zo’n nummer krijgen ze een ‘rechtvaardige’ kans, die op “I Rule The Ruins” nuttig wordt gebruikt.

Vanaf het tweede nummer “Metal Tango” echter is de songkeuze beter geschikt om een klassieke bewerking te ondergaan. Samen met “Undying” springen deze twee nummers in het ‘oo(g)r’ door hun ‘Spaanse’ inslag met dito trompetten en gitaar. Van beide is “Undying” het meest geslaagd!

De bewerking van de Judas Priest cover “Breaking The Law” is zonder meer subliem. Alhoewel het gebruik van de strings zeer voor de handliggend is, is het geheel bijzonder mooi. Alleen vind ik de stem van UDO Dirkschneider (Accept/U.D.O.), die hier als gastzanger meedoet, minder geslaagd.

Van de meezinger “All We Are” onthouden we vooral de klassieke gitaarsolo, het nummer staat nog steeds als een huis ook in deze nieuwe versie.

Ik heb het altijd nogal gedurfd gevonden om Duitstalige nummers op een album te zetten dat hoofdzakelijk zich naar een Engelstalig publiek richtte, doch Doro heeft steeds lef genoeg gehad om toch haar zin door te drijven. En terecht want “Für Immer” en “Tausend Mal Gelebt” zijn enorm sterke songs die juist doordat ze in het Duits gezongen worden aan kracht winnen. De versies hier vind ik zelfs nog sterker dan de originelen.

De reeds op 9 augustus uitgebrachte nieuwe singel “Let Love Rain On Me” en “I’m In Love With You” zijn beiden zeer mooie ballads. Deze nieuwe songs bewijzen dat het potentieel nog steeds aanwezig is. Luister zeker eens naar de Dobro solo op “Let Love Rain On Me” en de klassieke gitaar solo op “I’m In Love With You”.

In het nummer “Burn It Up” vallen vooral het koortje en de violen op.

De mooiste ballad werd tot laatst bewaard “Love Me In Black” is een bijzonder sterke, herbewerkte song uit het gelijknamig album uit 1999.

Deze ‘Classic Diamonds’ is een verzameling van de sterke nummers uit het repertoire van Doro en Warlock, sfeervol herwerkt tot echte classic rock songs. The Classic Night Orchestra geeft een extra dimensie aan deze tijdloze songs waardoor het symfonisch element extra in de verf wordt gezet. Misschien Doro’s kans om ook jou erkenning te krijgen!

DORO internet teaser

Musicians

Doro Pesch: Vocals
Joe Taylor: Guitar
Oliver Palotai: Keyboards & Guitar
Nick Douglas: Bass
Johnny Dee: Drums
The Classic Night Orchestra

Tracklist - promo-edition - songs shortened except *

I Rule The Ruins 04:02 (Warlock: Triumph And Agony - 1987)*
Metal Tango 04:00 (
Warlock: Triumph And Agony - 1987) 3'28''
Breaking The Law 04:24
(Judas Priest: British Steel - 1980) 3'54''
All We Are 02:58 (
Warlock: Triumph And Agony - 1987) 2'22"
Für Immer 04:35 (
Warlock: Triumph And Agony - 1987) 3'29"
Let Love Rain On Me 03:51 (new song) 2'56"
Burn It Up 02:27
(Doro: Calling the wild - 2000) 1'54''
1000 X Gelebt 04:17 (
Doro: Love me in black - 1999) 3'26"
I'm In Love With You 04:44 (new song) 3'45"
Undying 03:39 (Doro
: Fight - 2002) 3'21"
Love Me In Black 05:18 (Doro:
Love me in black - 1999) 4'01"
Always Live To Win (Bonus) 03:02 (Doro
: Fight - 2002) 2'41"
Ltd edition digibook contains 3 add bonus tracks

Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004.
www.metal-nose.org
Metal-Nose