CASANOVA: All Beauty Must Die

Cover

Release

Style

CASANOVA: All Beauty Must Die 2004-10-26 melodic hard rock
Label
Escape Music
Website
www.casanovamusic.de
Contact
 
Playing Time Cat. N°
44:05 ESM-108
Review by Rating
Edwin 7,5/10
Review

Zanger/gitarist Michael Voss houdt al jaren de eer van melodieuze rockmuziek hoog. Na in de jaren ’80 enkele jaren bij Mad Max en Bonfire te hebben gespeeld, richtte Voss Casanova op. Hun titelloze debuutalbum (1991) kreeg lovende kritieken. Maar al gauw begon Grunge de kop op te steken en het grote publiek verloor de interesse in de gepolijste melodieuze rock. Het echt grote succes bleef uit voor Casanova. Een paar jaar later splitte de groep en Voss startte een nieuwe band, Demon Drive. De laatste maanden is hij druk bezet geweest. Hij nam een T-Rex tribute op met Jaded Heart- zanger Michael Bormann en binnenkort komt het vierde album van de groep Silver uit, een samenwerking van Voss met Deep Purple’s Don Airey en Gary Barden (MSG, Praying Mantis). Daarnaast produceerde hij o.a. albums van Statetrooper en B.I.S.S. en zal hij als gastzanger te horen zijn op “Equilibrum”, de nieuwe CD van S.I.N. Een bezige bij, deze Michael Voss. Het mag dan ook verwonderlijk heten dat hij nog de tijd heeft gevonden om Casanova weer bij elkaar te brengen. Hun comeback CD wordt uitgebracht bij Escape Music.

Dit album brengt weinig verrassingen. De muziek ligt diep geworteld in de melodieuze en pop rock van de late jaren ’80 en vroege jaren ’90 en roept dan ook herinneringen op aan groepen als Poison, Bon Jovi, TNT en Phantom’s Opera en van landgenoten Jaded Heart, Bonfire en vooral Fair Warning. Op dit nieuwe album klinkt Casanova echter zelden heel stevig. Als ze wel wat harder rocken, wordt het duidelijk dat dit niet hun grootste troef is: “Dreamer” is jaren ’80 glam rock en klinkt weinig geïnspireerd.

Dan klinken ze heel wat beter op “Last Of The Runaways”, een knap pop rock nummer, dat in de goeie oude tijd best een hit had kunnen worden. ”On My Love” en “Not Over You” hebben intrigerende melodieën, die me blijven achtervolgen. Nummers die zeker bij de betere van het album gerekend mogen worden. “Would I”, nog zo’n aanstekelijke track, is een samenwerking met songschrijver en hitleverancier Russ Ballard (Rainbow, Kiss, Hot Chocolate, Ace Frehley,…).

Maar het beste nummer van de plaat is “Psycho Lisa”, een avontuurlijke song met een exotische touch, moderne drum loops en interessante nieuwe geluiden. Waren er maar een paar meer van die geïnspireerde nummers geweest. “Psycho Lisa” had ook het slotnummer moeten zijn; de plaat zou dan op een hoogtepunt geëindigd zijn. Nu wordt het echter nog gevolgd door twee degelijke pop rock deuntjes, “After The Love Goes” (dat me aan Nelson doet denken) en het semi-akoestische “Guitar Man”, dat een leuk Beatles-achtig stukje heeft.

De tijd lijkt te hebben stilgestaan voor Casanova. Voor het grootste deel kon deze plaat dan ook vijftien jaar geleden opgenomen geweest zijn. Liefhebbers van de melodieuze rock van die periode, en vooral Casanova-fans, zullen zeer gelukkig zijn met dit album. Het staat vol mooie nummers, met knappe melodieën en harmonieën. Toch had ik graag wat meer geïnspireerde rockers gehoord; die hadden de plaat heel wat meer pit kunnen geven.

Niet echt wereldschokkend, maar wel een zeer degelijk album. En het hoesontwerp is ook al niet mis. Mooie bloemen…

Musicians

Michael Voss: Vocals & Guitars
Stephan Neumeier: Guitars
Jürgen Attig: Bass
Michael Eurich: Drums

Tracklist

On My Love 3:52
Happy 4:12
Not Over You 3:59
Would I 3:29
Lying 4:50
Dreamer 3:48
Last Of The Runaways 3:23
Under My Skin 3:35
Psycho Lisa 5:17
After The Love Goes 3:57
The Guitar Man 3:38

Discography
Casanova (1991)
One Night Stand (1992)
Some Like It Different... Acoustic (1993)
Ticket To The Moon (1997)
Heroes (1999)
Sway (1999)
All Beauty Must Die (2004)

Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world. No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent - all material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected.

Last updated: 20 mei 2004 .
All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004.
www.metal-nose.org
Metal-Nose